Szombathelyi Törvényszék – Ukrán embercsempészt tartóztatott le a bíróság

Szervezeti egység
Szombathelyi Törvényszék

A Szombathelyi Járásbíróság nyomozási bírója egy hónapra elrendelte annak az ukrán állampolgárságú gyanúsítottnak a letartóztatását, akiknek a cselekménye vagyoni haszonszerzés végett több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntettének a megállapítására alkalmas.

A rendelkezésre álló adatok alapján megállapítható, hogy a gyanúsított - ezidáig ismeretlen személlyel WhatsApp applikáción keresztül történt kapcsolatfelvétel és megbeszélés alapján - 2022. augusztus 3. napján a hajnali órákban Magyarország déli határszakaszánál – pontosabban be nem határolható helyen – a tulajdonában lévő  gépjárműbe 17 - magukat szír állampolgárnak valló - külföldi személyt vett fel - akik magyarországi jogszerű tartózkodásukat hitelt érdemlően igazolni nem tudták - azzal a céllal, hogy őket Magyarországon átszállítva az osztrák-magyar államhatárhoz szállítsa.
A gyanúsított a célállomás koordinátáit is a telefonos alkalmazáson keresztül kapta meg az ismeretlen személytől, továbbá a megbeszéltek szerint személyenként 500 eurót - azaz összesen 8.500 eurót - kapott volna a sikeres fuvarért.
A gyanúsított a külföldi személyekkel 2022. augusztus 3-án a délutáni órákban ért Kemestaródfa település külterületére, ahol – a megadott koordináták szerinti célállomás elérése előtt – a rendőrjárőr ellenőrzés alá vonta. A gyanúsított a cselekményével segítséget nyújtott a 17 külföldinek ahhoz, hogy érvényes úti okmányok nélkül, a jogszabályi rendelkezések megszegésével Magyarországon keresztül Ausztria felé jussanak. 

A végzés ellen nem jelentettek be fellebbezést, az végleges.

Szombathely, 2022. augusztus 5.

Szombathelyi Törvényszék Sajtóosztály