Tatabányai Törvényszék - Bankszámlát biztosított az üzleti csaláshoz, ítélet született ügyében

Szervezeti egység
Tatabányai Törvényszék

A Komáromi Járásbíróság pénzmosás bűntette miatt indult ügyben tartott nyilvános, folytatólagos tárgyaláson hozott ítéletet. A bíróság a vádlottat 3 év börtönbüntetésre, valamint 3 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte, valamint elrendelte egy korábbi ítéltével kiszabott 2 év börtönbüntetés végrehajtását is. Az ítélettel szemben az ügyész téves minősítés miatt és súlyosítás végett, a vádlott és védője téves minősítés miatt és enyhítés végett jelentett be fellebbezést.

A megállapított tényállás szerint a vádlott egy szlovákiai gazdasági társaság ügyvezetőjeként a komáromi bankfiókban pénzforgalmi számlákat nyitott, melynek adatait 2020 januárjában megadta egy ismeretlen személynek, és a számlához online hozzáférést biztosított azért, hogy a számlára a céggel üzleti kapcsolatban nem álló személyek pénzösszegeket utaljanak, és onnan tovább utalják más bankszámlaszámokra, ily módon azok eredetét elleplezzék. A vádlott mindezért jutalékban részesült. 
Az ismeretlen csaló pénzügyi tanácsadóként fellépve a budapesti repülőtér parkolóhelyeibe történő beruházást, bérleti szerződést ajánlott fel francia állampolgároknak, akiket arra vett rá, hogy a számlára utaljanak 1.300 és 50.000 euró közötti összegeket. A fentiek miatt 14 sértett összesen mintegy 90 millió forintnak megfelelő eurót utalt a komáromi számlára, amelyből közel 53 millió forintnak megfelelő eurót a csaló férfi tovább utalt 3 különböző kínai számlára. 
A vádlott a pénzmozgásokat figyelemmel kísérte, és közel 19 millió forint átvezetéséről rendelkezett a cég pénzforgalmi EUR számlájáról a cég HUF számlájára, mely összeget készpénzben felvett. Ezenkívül az EUR bankszámláról is felvett 12 millió forintnak megfelelő eurót, és a pénzt ismeretlen személynek adta át.

Tatabánya, 2024. június 20.

Tatabányai Törvényszék Sajtóosztály