Tatabányai Törvényszék - Hét fős bűnszervezet letartóztatását rendelte el a bíróság

Szervezeti egység
Tatabányai Törvényszék

A gyanú szerint a bűnszervezet vezetője ÁFA jogosulatlan visszaigénylése érdekében 2017-ben létrehozott és azóta működtetett egy többszintű belföldi, valamint Ausztriában, Csehországban és Szlovákiában bejegyzett társaságokból álló céghálózatot. A társaságokat a bűnszervezet tagjai vagy az általuk felkért stróman személy hozták létre.

A bűnszervezet vezetőjének ügyvezetése alatt álló három társaság látszólag parfümöt és táplálék-kiegészítőket exportált. A Szlovákiába kiszállított árut hamis dokumentumokkal visszaszállították Magyarországra azért, hogy azokat - a céghálózaton keresztül átszámlázva - a bűnszervezet vezetőjének ügyvezetése alatt álló cégek folyamatosan, havi több alkalommal ismételten „exportálják” és így a férfi a három cég nevében, 2017 óta az ÁFA-t folyamatosan jogosulatlanul visszaigényelte.

A bűnszervezet tagjai így összesen 3.081.635.000 Ft vagyoni hátrányt okoztak Magyarország költségvetésének.

A NAV külföldi társhatóságok közreműködésével, az Eurojust koordinálásával, összehangolt nemzetközi szintű akció keretében egyszerre több helyen tartott házkutatást, könyvelési iratokat, valamint többszázmillió forint értékű ingatlanokat, tárgyi eszközöket zároltak és foglaltak le, továbbá elfogták a bűnszervezet hét tagját.

A Tatabányai Járásbíróság a gyanúsítottak letartóztatását 2020. november 26-án egy hónapra elrendelte, mert álláspontja szerint velük szemben fennáll a bűnismétlés  és a tanúk befolyásolnák veszélye, továbbá annak a lehetősége, hogy szabadlábon hagyásuk esetén bizonyítékokat, vagyonelkobzás alá eső dolgokat rejtenének el.

A végzések nem véglegesek, mert a gyanúsítottak és védőik fellebbeztek.

Tatabánya, 2020. november 26.

Tatabányai Törvényszék Sajtóosztály