Tatabányai Törvényszék - Ítélet a hat gyermekét súlyosan elhanyagoló párral szemben

Szervezeti egység
Tatabányai Törvényszék

Az Esztergomi Járásbíróság kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt indult ügyben tartott tárgyaláson hozott ítéletet egy férfivel szemben, akinek élettársát korábban a bíróság jogerősen 2 év börtönbüntetésre, 2 év közügyektől eltiltásra ítélte, valamint 2 évre eltiltotta minden olyan tevékenységtől, melynek keretében tizennyolcadik életévét be nem töltött személlyel foglalkozna.
A bíróság a mai napon meghozott ítéletével a férfit 2 év börtönbüntetésre, 3 év közügyektől eltiltásra ítélte, valamint 3 évre eltiltotta minden olyan tevékenységtől, melynek keretében tizennyolcadik életévét be nem töltött személlyel foglalkozna. Az ítélettel szemben az ügyész a vádlott terhére, a szabadságvesztés súlyosításáért, a vádlott és védője felmentésért, illetve enyhítésért jelentett be fellebbezést. 

A megállapított tényállás szerint a férfi és a nő élettársi kapcsolatából hat gyermek született. Az vádlottak 2014-től Esztergomban éltek, adományokból és a gyermekek után járó állami juttatásokból tartották fenn magukat, a használatra kapott ingatlan állagát leélték. Nem gondoskodtak megfelelően a kiskorú gyermekek ruházatáról, a rendszeres tisztálkodásukról, megfelelő élelmezésükről, a gyermekek rendre piszkosan és ápolatlanul jártak óvodába, iskolába, felszerelésük hiányos volt. Gyermekeik tanulmányait nem kísérték figyelemmel, magas számú igazolatlan iskolai és óvodai hiányzást halmoztak fel. 

A vádlottak súlyosan elhanyagoló szülői magatartása és a higiéniás problémák miatt a gyermekjóléti központ kezdeményezte a kiskorúak családból való kiemelését. 

A család ezután Esztergomból Pilismarótra, Dömösre, majd Rigácsra költözött. A vádlottak itt is folytatták a korábbi elhanyagoló életmódjukat, állandó munkahellyel, rendszeres jövedelemmel nem rendelkeztek.

2020. november 11-én a családsegítők látogatást tartottak, a gyermekeket elhanyagoltan, felnőtt felügyelet nélkül, balesetveszélyes, lakhatatlan házban, veszélyes eszközök és berendezések között találták, melynek következtében a gyermekeket ideiglenes hatállyal nevelőszülőknél helyezték el. 
A két vádlott éveken keresztül súlyos mértékben elhanyagolta a gyermekeikről való gondoskodási kötelezettségét, ami a gyermekek testi épségét veszélyeztette, a testi és értelmi fejlődésüket, szocializációjukat jelentősen hátráltatta. 

Tatabánya, 2024. június 19.