Tatabányai Törvényszék - Ittasan gázolta el barátját a férfi, ítéletet hozott a bíróság

Szervezeti egység
Tatabányai Törvényszék

Az Esztergomi Járásbíróság a 2023. szeptember 21-én tartott előkészítő ülésen, halált okozó, ittas állapotban elkövetett járművezetés bűntette és segítségnyújtás elmulasztásának bűntette miatt indult ügyben hozott ítéletet azzal a férfivel szemben, aki súlyosan ittas állapotban gépkocsiba ült, azzal az egyik barátját elütötte, majd segítségnyújtás nélkül elhajtott a helyszínről.

A megállapított tényállás szerint a vádlott 2021. június 6-án egy baráti összejövetelen szeszesitalt fogyasztott, majd egy tehergépkocsival Kesztölc lakott területén közlekedett. A férfi ittassága miatt nem észlelte a járda hiánya miatt az úttesten szabályosan, a vádlottal azonos irányba gyalogosan haladó - vele korábban a baráti összejövetelen együtt szórakozó - sértettet és elütötte őt.
Az ütközés következtében a sértett a gépjárműnek csapódott, majd a vízelvezető árokba esett, és az elszenvedett súlyos sérülések miatt a helyszínen elhunyt. 
A vádlott észlelte az ütközést, ennek ellenére a helyszínről segítségnyújtás nélkül elhajtott. 

Az Esztergomi Járásbíróság a vádlottat halmazati büntetésként 5 év börtönbüntetésre, mellékbüntetésként 5 év közügyektől eltiltásra és 7 év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte. Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, azonban az nem jogerős, mivel a vádlott és a védője fellebbezést jelentett be. 

Tatabánya, 2023. szeptember 21.

Tatabányai Törvényszék Sajtóosztály