Veszprémi Törvényszék - Börtönbüntetésre ítélte és kiutasította az ország területéről a szír embercsempészt a bíróság

Szervezeti egység
Veszprémi Törvényszék

Az Ajkai Járásbíróság öt év börtönbüntetésre ítélte és tíz évre kiutasította Magyarország területéről azt a 23 éves szír állampolgárt, akivel szemben a csempészett személy sanyargatásával elkövetett embercsempészés bűntette miatt volt folyamatban büntetőeljárás. A bíróság kötelezte továbbá a vádlottat bűnügyi költség megfizetésére.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott 2022. november 14-én az éjjeli órákban a szerb határ magyarországi oldalán – pontosan meg nem határozható helyen – magyarországi tartózkodási engedéllyel nem rendelkező 10 magát szír, 3 magát afgán és 1 magát török állampolgárnak valló személyt vett fel az általa vezetett tehergépkocsiba azzal a szándékkal, hogy segítséget nyújtson nekik ahhoz, hogy a jogszabályokat megkerülve, az államhatárok átlépéséhez szükséges okmányok nélkül Magyarország területéről Ausztriába jussanak. A vádlott által vezetett járművet délelőtt, a 8-as számú főúton, Ajka-Bakonygyepes térségében a rendőrség ellenőrzés alá vonta. A vádlott a csempészett 14 személyt az áruszállításra kialakított tehergépkocsi zárt, világítás nélküli, levegőtlen rakterében, víz és élelem, ülések, biztonsági berendezések és a legelemibb higiéniai lehetőségek biztosítása nélkül, szűk helyen bezsúfolva szállította, mely körülmények miatt több csempészett személynél légszomj alakult ki.

A vádlott az előkészítő ülésen beismerte a bűncselkemény elkövetését, lemondott a tárgyaláshoz való jogáról. Az ítéletet a vádlott, védő, ügyész tudomásul vette, így az jogerőre emelkedett.

Veszprém, 2023. szeptember 21.

Veszprémi Törvényszék Sajtóosztály