Veszprémi Törvényszék - Felfüggesztett börtönbüntetés a kábítószer birtoklásának bűntette miatt elítélt férfinak

Szervezeti egység
Veszprémi Törvényszék

A Tapolcai Járásbíróság két év – végrehajtásában négy év próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélte azt a 26 éves veszprémi férfit, akivel szemben kábítószer birtoklásának bűntette miatt folyt büntetőeljárás. A bíróság kötelezte a vádlottat a több mint 2,5 millió forintos bűnügyi költség fele részének megfizetésére, valamint a bűncselekmény elkövetéséhez használt lámpák elkobzásáról is rendelkezett ítéletében.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott a 2022. július 27-ét megelőző időszakban a saját tulajdonát képező, Sümeghez közeli szőlőhegyen található ingatlan tetőterében, és az ahhoz tartozó kert hátsó részében magról szaporítással termesztett Cannabis Sativa kender növényeket. A tetőtérben lévő helyiségben a lábon álló növényegyedek egyesével voltak konténerben elhelyezve, 7 darab lámpával megvilágítva. A 16 darab növényegyed közül 4 darab 50-75 cm magas, virágzás állapotában lévő, száradó levelekkel rendelkező egyed volt, a további 12 darab növényegyed 10-60 cm magasságú volt, növekedési fejlődési fázisban, melyeket magról szaporítással termesztettek.
Az ingatlanhoz tartozó kert hátsó részéből 5 tő szabadföldi, lábon álló, 165-190 cm magas növekedési fejlődési fázisban lévő növény került lefoglalásra, melyeket magról szaporítással termesztettek.
A vádlott ingatlanának fürdőszobájából a nyomozó hatóság lefoglalt a zuhanyfüggöny rúdjára – száradás céljából – felakasztott 6 darab tőben elvágott növényegyedet, valamint a szobában az ágyon egy papírdobozban található további 308,21 gramm nettó tömegű, száradt cannabis szárat és levélzetet.
A lefoglalt növényi anyagokban és növényekben mért és becsült teljes hatóanyag-tartalom együttes mennyisége a csekély mennyiség felső határát meghaladja, de nem éri el a jelentős mennyiség alsó határát.

A vádlott a termesztésen felül fogyasztotta is a marihuánát, továbbá kokaint is, amelyet a vádlott vizeletéből kimutattak.

Az ítéletet a felek tudomásul vették, így az jogerőre emelkedett.

Veszprém, 2023. szeptember 28.

Veszprémi Törvényszék Sajtóosztály