Veszprémi Törvényszék - Felfüggesztett szabadságvesztésre és tetemes pénzbüntetésre ítélte a bíróság a nem létező nav-eljárás „elsimítását” ígérő nőt és férjét

Szervezeti egység
Veszprémi Törvényszék

A Veszprémi Törvényszék egyenként 2 év szabadságvesztésre és 2-2 millió forint pénzbüntetésre ítélte a vádlott házaspárt, akiket befolyással üzérkedés bűntettében mondott ki bűnösnek – közülük a férjet mint bűnsegédet. A bíróság a kiszabott szabadságvesztés végrehajtását az I. rendű vádlott vonatkozásában 4 év, míg a büntetett előéletű II. rendű vádlott vonatkozásában 5 év próbaidőre felfüggesztette, továbbá egyetemlegesen kötelezte a vádlottakat a bűnügyi költség megfizetésére.

A megállapított tényállás szerint a vádlottak házastársak, akik közül a férj, azaz a II. rendű vádlott egy cég ügyvezetőjeként ismerkedett meg korábban egy másik férfival, aki szintén egy kft. ügyvezetője volt. A két gazdasági társaság között gépjárművek beszerzésére, értékesítésére vonatkozó üzleti, majd baráti jellegű kapcsolat alakult ki. Az I. rendű vádlott a férje révén ismerkedett meg a másik férfival.

A II. rendű vádlott 2020. év elején egy szombati napon közölte a fenti személlyel, hogy tudomására jutott, hogy nyomoz utána az adóhatóság, amelynek kapcsán felajánlotta felesége, azaz az I. rendű vádlott segítségét, aki egy tanácsadó céget is működtetett.

Az I. rendű vádlott másnap a lakóhelyükkel azonos címen található irodájában fogadta a férfit, és közölte vele, hogy információja van arról, hogy vele, illetve az általa vezetett kft.-vel szemben az adóhatóság titkos információgyűjtést folytat, amelyből hamarosan nyílt büntetőeljárás lesz, és annak keretében vagyontárgyait, gépjárműveit, illetve a cégiratokat lefoglalják, továbbá zárolják a bankszámláit. Az I. rendű vádlott ezt követően – annak ellenére, hogy tisztában voltak a férjével azzal, hogy az adóhatóságnál nincs folyamatban operatív eljárás az ismerősükkel, illetve annak cégével szemben – azt is állította a férfinak, hogy tud neki segíteni, de ehhez az adóhatóságnál az említett eljárásokban közreműködő hivatalos személyek részére kb. 10-15 millió forintot kell fizetnie az eljárás alapjául szolgáló dokumentumok megszerzéséért. A férfi a vádlott által közölt, hivatalos személyek megvesztegetésére vonatkozó ajánlattal nem élt, hanem ezeket az információkat másnap a rendőrkapitányságon bejelentette.

Az ítélet kihirdetését követően az ügyész, mindkét vádlott és a védő is 3 munkanap „gondolkodási időt” tartott fenn. Ezen határidőn belül az ügyész az ítéletet tudomásul vette, míg a védő az ítélet ellen mindkét vádlott vonatkozásában fellebbezést jelentett be, elsődlegesen felmentésért, másodlagosan a büntetés enyhítése céljából. Az ítélet ennek folytán nem jogerős; másodfokon a Győri Ítélőtábla fog döntést hozni az ügyben.

Veszprém, 2023. április 19.