Veszprémi Törvényszék - Közérdekű munkával és pénzbüntetéssel, valamint felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtotta a bíróság a tolvajokat

Szervezeti egység
Veszprémi Törvényszék

A Veszprémi Járásbíróság tárgyalás mellőzésével meghozott büntetővégzésével 312 óra közérdekű munka büntetéssel, valamint 200.000,- Ft pénzbüntetéssel sújtotta azon ügy 19 éves elsőrendű vádlottját, melyben az ügyészség lopás bűntette miatt emelt vádat. Az ügy 43 éves másodrendű vádlottjával szemben a bíróság 8 hónap – végrehajtásában két év próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetést szabott ki. Kötelezte továbbá a bíróság a vádlottakat a bűncselekménnyel okozott kár megtérítésére, valamint a bűnügyi költség és az eljárási illeték megfizetésére.
 
A bíróság által megállapított tényállás alapján az elsőrendű vádlott 2018 augusztusában lopási szándékkal behatolt egy berhidai ingatlanba oly módon, hogy az ingatlan nyitott ablakáról a szúnyoghálót levette, majd az ablakon át az épületbe bemászott, és az épületből jogtalanul eltulajdonított többek között mobiltelefont, táblagépet, nyakláncot. Az elsőrendű vádlott később ismét behatolt a fenti ingatlan udvarába, ahonnan szerszámokat lopott el.
 
Más alkalommal az elsőrendű vádlott 2019 tavaszán kölcsönkért egy talicskát, valamint csákányt és lapátot. Amikor visszavitte az eszközöket, kihasználta azt, hogy a sértett nem figyelt rá, a lakásba bement, ahonnan eltulajdonított 20.000 Ft készpénzt. Miután a sértett észlelte a lopást, átment a vele szemben lakó szomszéd elsőrendű vádlotthoz és kérdőre vonta. A vádlott előbb tagadta a cselekményt, de amikor azzal távozott a sértett, hogy hívja a rendőrséget, akkor ledobta a 20.000 Ft-ot a földre a sértett elé.
Egy másik alkalommal az elsőrendű vádlott a kerítésen bemászva ment be egy családi ház udvarába, ahol a zár megfeszítése útján bejutott a melléképületbe, és onnan szerszámokat lopott el.
Egy  további esetben az elsőrendű vádlott egy házba úgy jutott be, hogy a szellőzés végett nyitva hagyott egyik ablak előtti redőnyt kívülről felfeszítette, majd az ablakon bemászott, és onnan készpénzt és mobiltelefont zsákmányolt.
A vádlottak 2019 augusztusában közösen, a helyszínt kerékpárral megközelítve, az udvar hátsó, be nem kerített része felől bementek egy ingatlan területére, amelynek tulajdonosát éppen kórházban ápolták. Az elsőrendű vádlott elbújt az udvaron és lebukásuk elkerülése érdekében onnan szemmel tartotta az utca forgalmát, míg a másodrendű vádlott az ablakhoz ment, majd a szúnyoghálót feltépte, az ablakot kézzel benyomta és behatolt az épületbe. A másodrendű vádlott egy táskába pakolt összesen 58.000 Ft értékű tárgyat, majd azokat az ablakon át kiadta az elsőrendű vádlottnak. 
 
A bíróság végzése – a polgári jogi igénnyel kapcsolatos rendelkezések kivételével – jogerős.
 
Veszprém, 2020. május 22.
 
Veszprémi Törvényszék Sajtóosztály