Veszprémi Törvényszék - Letartóztatásban az adománygyűjtést színlelve pénzt kéregető csalók 

Szervezeti egység
Veszprémi Törvényszék

A Veszprémi Járásbíróság nyomozási bírája elrendelte a letartóztatását három román állampolgárságú férfinak, akikkel szemben szabálysértési értékhatárt meg nem haladó kárt okozó jótékony célű adománygyűjtést színlelve elkövetett csalás vétsége miatt folyik büntetőeljárás.

A megalapozott gyanú szerint a gyanúsítottak 2023. október 9-én a délutáni órákban Balatonalmádiban egy élelmiszerüzletben megjelentek abból a célból, hogy az ismeretlen társuktól kapott hamis tartalmú, süket-némák megsegítésére szolgáló adománygyűjtő ívvel jótékony célra adomány gyűjtést színlelve, az emberek jószívűségét és segítőkészségét kihasználva pénzt szerezzenek. 
Egyikük a boltban vásárló sértetthez ment, magát siketnémának kiadva, jótékony célú adománygyűjtést színlelve. A sértettet megtévesztette a gyanúsított a kezében tartott adománygyűjtő ívvel, melyen a sértett azt tudta kivenni, hogy gyermekeknek gyűjt jótékony célra adományt, és 2000 forintot akart adni, ezen összeget be is írta a gyanúsított a nála lévő adománygyűjtő ív táblázatába, azonban a sértettnél csak 10.000 forintos címlet volt, melyet a gyanúsított elvett a sértettől és azt kommunikálta, hogy visszaad abból, azonban a pénzt zsebre tette. Ezt követően jelent meg az üzlet biztonsági őre, aki próbált intézkedni a férfival szemben, azonban az elfutott a kijárat felé, az őr nem érte utol. 
A boltban bent tartózkodott a másik gyanúsított is, pszichikai segítséget nyújtva a cselekményhez. A parkolóban pedig harmadik társuk várta őket fekete színű, brit rendszámú BMW személygépkocsival, majd együtt elhajtottak a helyszínről. 
A rendőrjárőr meglátta és igazoltatás alá vonta a strand parkolójában várakozó fekete BMW személygépkocsit, és a benne ülő három gyanúsítottat igazoltatta, majd elfogta és előállította a kapitányságra. Az elsődleges jármű átvizsgálás során előkerült a sértettől származó 10.000 forintos bankjegy, mely lefoglaltak, majd a sértett részére visszaadtak. Lefoglalásra került továbbá a gépkocsiból egy hamis, üres adománygyűjtő ív, amely azonos tartalmú, mint amilyen a sértettnek került megmutatásra az üzletben.
Az eddigi nyomozás során megállapításra került, hogy más üzletekben is több férfi személy kéregetett adománygyűjtés címén, és egy papírlapra jegyezték fel az ,,adományozók" neveit, közülük felismerték az egyik gyanúsítottat.

A bíróság a gyanúsítottak letartóztatását szökés, elrejtőzés, a bizonyítás megnehezítésének, illetve a bűnismétlés veszélye miatt látta indokoltnak, hiszen a rendelkezésre álló adatok alapján felmerült annak a lehetősége, hogy a gyanúsítottak egy szervezetten végrehajtott és kivitelezett bűncselekménysorozat résztvevői.

Az egyik gyanúsított vonatkozásában a végzés véglegesség vált, azonban a másik két gyanúsított és védőik fellebbezést jelentettek be, így rájuk vonatkozóan másodfokon a Veszprémi Törvényszék jár el. A fellebbezésnek a végzés végrehajtására nincs halasztó hatálya, így a gyanúsítottak a másodfokú döntésig letartóztatásban maradnak.

Veszprém, 2023. október 20.

Veszprémi Törvényszék Sajtóosztály