Veszprémi Törvényszék – Letartóztatásban az édesanyját bántalmazó férfi, aki másokkal is dulakodott

Szervezeti egység
Veszprémi Törvényszék

A Veszprémi Járásbíróság nyomozási bírája elrendelte a letartóztatását annak a 30 éves férfinak, akivel szemben garázdaság vétsége és más bűncselekmény miatt folyik büntetőeljárás.

A gyanúsított a rendelkezésre álló adatok alapján 2024. június 4-én késő éjjel egy veszprémi kereszteződésénél előzetes szóváltást követően édesanyját hátba rúgta, majd tenyérrel fejen ütötte. Az ütés következtében a sértett kezéből a földre esett a mobiltelefonja, melyet miután a gyanúsított a földről felvett, nagy erővel a földhöz vágta, melynek következtében a telefon darabjaira esett szét. A gyanúsított erőszakos magatartása olyan kihívóan közösségellenes volt, hogy az azt észlelőkben riadalmat és megbotránkozás keltett. 
A nyomozó hatóság a rendelkezésére álló bizonyítékok alapján a férfit gyanúsítottként vonta felelősségre.
Ezt követően a gyanúsított 2024. június 8-án hajnalban egy veszprémi gyorsétterem kiadó ablaka előtt ételt vásárló két személybe belekötött azon indokkal, hogy nem adtak neki hamburgert, ami miatt feldühödött és támadólag lépett fel velük szemben. Ennek során a sértetteket bántalmazta, több alkalommal mindkettőjüket pofon ütötte, majd egyikük kezéből kiverte a telefonját miközben a rendőrséget hívta, valamint egy alkalommal megfejelte a másik sértettet, akik az őket ért bántalmazás során 8 napon belüli sérüléseket szenvedtek, ezért könnyű testi sértés vétsége miatt magánindítványukat előterjesztették. A gyanúsított erőszakos cselekménye olyan kihívóan közösségellenes volt, amely az azt észlelőkben megbotránkozást és riadalmat keltett. 
A főügyészség indítványozta a gyanúsított letartóztatásának elrendelését, a bíróság azonban az ügyészség letartóztatás elrendelésére irányuló indítványát elutasította, és a gyanúsítottal szemben bűnügyi felügyeletet, valamint távoltartást rendel el. Ezt követően a rendőrkapitányság tájékoztatta a bíróságot, hogy a végzésben megjelölt ingatlan két tulajdonosa nem járult hozzá, hogy a gyanúsított bűnügyi felügyeletének végrehajtási helye az ő ingatlanuk legyen, mivel korábban szívességi lakáshasználóként lakott náluk, azonban sok probléma volt vele, többször is kárt okozott nekik.

Ezt követően a bíróság a gyanúsított letartóztatásának elrendelésére irányuló újabb ügyészi indítvány nyomán újabb ülést tartott, amelyen a bűnismétlés veszélye miatt – enyhébb kényszerintézkedés végrehajthatóságának hiányában – a gyanúsított letartóztatását indokoltnak találta, így azt 1 hónap időtartamra elrendelte.

A végzés ellen a gyanúsított és védője fellebbezést jelentettek be, így az nem vált véglegessé, másodfokon a Veszprémi Törvényszék jár el. A fellebbezésnek a végzés végrehajtására nincs halasztó hatálya, így a férfi a másodfokú döntésig letartóztatásban marad.

Veszprém, 2024. június 24.

Veszprémi Törvényszék Sajtóosztály