Veszprémi Törvényszék – Próbára bocsátotta a bíróság az állatkínzással vádolt férfit

Szervezeti egység
Veszprémi Törvényszék

A Tapolcai Járásbíróság – nem jogerősen – egy év hat hónapra próbára bocsátotta azt a 63 éves férfit, akivel szemben állatkínzás vétsége miatt folyik büntetőeljárás. Kötelezte továbbá a bíróság a vádlottat az eljárás során felmerült bűnügyi költség megfizetésére.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a 63 éves, Veszprém vármegyei faluban élő vádlott tulajdonát képezte egy zsemle színű, 5 év körüli, keverék kutya, melyet a hátsó udvarán tartott úgy, hogy az ebet 2022. június 7-ét megelőzően kb. fél évvel, egy 2 méter hosszú, forgóval ellátott láncra kötötte ki. Az ebet a vádlott a fenti időpontot megelőző egy hónapban nem engedte szabadon. Az udvaron az eb részére kutyaház is rendelkezésre állt, attól kb. 70 cm-re került leszúrásra a kutya láncának rögzítésére szolgáló, kb. 25 cm magas, 1 cm átmérőjű vasrúd. A fém lánc ehhez fixen volt rögzítve, így az eb azt be tudta tekerni. 2022. június 7-én a hatósági állatorvos és a nyomozó hatóság által tartott szemlén a lánc háromszor tekeredett fel a vasrúdra, a lánc hossza ekkor kb. már csak 50 cm volt, és annak rövidsége miatt az eb a kutyaházba bemenni nem tudott. Mivel a lánc szorosan a kutya nyaka köré volt rögzítve, így az eb nyakán a lánc a szőrt kikoptatta, az eb bőre gyulladt, gennyes, szennyezett, roncsolt sebes, nedvedző állapotú volt. Az eb tartási helyén nagy mennyiségű kutyaürülék volt, eledele nem volt, vize koszos, meleg volt.
A vádlott azáltal, hogy az eb tartási körülményeit nem megfelelően alakította ki, az ebet nem átmenetileg kötötte ki, hanem folyamatosan így tartotta, a megkötéshez használt eszköz hossza a 7 métert nem érte el, indokolatlanul olyan bánásmódot alkalmazott, amely alkalmas volt arra, hogy az ebnek maradandó egészségkárosodást okozzon.

Az ítélettel szemben az ügyész jelentett be fellebbezést – a vádtól részben eltérő tényállás megállapítása miatt és a büntetés súlyosítása (felfüggesztett szabadságvesztés büntetés kiszabása) céljából. Az ítélet így nem emelkedett jogerőre; másodfokon a Veszprémi Törvényszék jár el.

Veszprém, 2023. október 10.

Veszprémi Törvényszék Sajtóosztály