Zalaegerszegi Törvényszék - Börtön jár a zsebtolvajnak

Szervezeti egység
Zalaegerszegi Törvényszék

A Keszthelyi Járásbíróság a 2023. szeptember 27-én megtartott előkészítő ülésén nem jogerős ítéletet hozott annak férfinek az ügyében, aki gyanútlan járókelők figyelmetlenségét kihasználva lopta el a pénzüket.

A vádlott 2020 nyarán pénzváltás ürügyén négy alkalommal – háromszor Hévízen és egyszer Budapesten – szólított le embereket, majd a figyelmetlenségüket kihasználva meglopta őket. A legkisebb összeg 35.000 forint, míg a legnagyobb 120.000 forint volt. Ezeket a négy sértett pénztárcájából észrevétlenül vette ki, s összesen 243.500 forint kárt okozott.  

A Keszthelyi Járásbíróság a történteket elismerő, a bűnösségét beismerő és a tárgyaláshoz való jogáról lemondó vádlottat bűnösnek mondta ki 1 rendbeli lopás bűntettében és 3 rendbeli lopás vétségében. Az büntetés kiszabásakor enyhítő körülményként értékelte többek között a férfi egészségi állapotát és a bűnösségére is kiterjedő vallomását. Súlyosító körülményként vette figyelembe többszörösen bűntetett előéletét, hogy a cselekményt büntetőeljárás hatálya alatt követte el, és azt a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személyek sérelmére, ezt kihasználva követte el. Ezért őt mint különös visszaesőt halmazati büntetésül 1 év 8 hónap börtönbüntetésre ítélte és 2 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától.

Az ítélet ellen a vádlott és a védője enyhítésért fellebbezett.

Zalaegerszeg, 2023. szeptember 28.

 

Zalaegerszegi Törvényszék Sajtóosztály