Zalaegerszegi Törvényszék – Előleg ellenében akart pénzt kicsalni

Szervezeti egység
Zalaegerszegi Törvényszék

A Keszthelyi Járásbíróság a 2022. május 12-én megtartott tárgyalásán nem jogerős ítéletet hozott annak a férfinak az ügyében, aki nem saját tulajdonú erdőterületekről akart fákat eladni hamis papírokkal.

A 2020 novemberében benyújtott vádirat szerint a vádlott azt állította magáról, hogy több erdőterületet is birtokol, amelyekről fát kínált eladásra, illetve azt állította, hogy rendelkezik fakitermelési engedéllyel. 2018 februárjában egy szlovén férfival megegyezett, hogy jutalék ellenében működjön közre erdőterületekről kivágott fák értékesítésében. A vádlott e közvetítőn keresztül került kapcsolatba egy szlovén vállalkozóval, akivel március 14-én Nagykanizsán találkozott. A vádlott egy több mint 7 hektáros somogyi erdőrészt akart eladni hamis papírokkal, amelyért 150.000 euró készpénzelőleget kért. A sértett a szerződés megkötése előtt meg akarta nézni a területet és a megállapodás létrejöttéig letétbe kívánta helyezni a vételárat, ám ezt a vádlott elutasította. Másnap a vádlott a közvetítőn keresztül üzent a vevőnek, hogy a területet olyan személynek adta el, aki „tudott készpénzben fizetni”. Így a cselekmény - amely kb. 46 millió forintos kárt okozott volna - kísérleti szakban maradt. 

A vádlott 2018 májusában felvette a kapcsolatot egy másik szlovén közvetítővel, aki erdők és fák felvásárlásával foglalkozott.  2018. május 24-én a két férfi egy zágrábi székhelyű gazdasági társaság képviselőjével megnézték az erdőterületen található fákat. Ugyanezen a napon a vádlott megbízott egy somogyi férfit a fakitermeléssel, majd hamis adatokat tartalmazó műveleti lapokat adott át neki, továbbá tájékoztatta, hogy ha külföldi vevők érkeznek fáért, az ő iránymutatásuk szerint végezze a fakivágást. 2018. május 25-én a vádlott és a sértetti cég képviselője elmentek egy ügyvédhez, hogy megkössék a szerződést. Ez nem jött létre, mivel a férfi a vevőtől 50.000 euró készpénzt kért, amit a vevő letétbe akart helyezni, amíg a szállítás be nem fejeződik. Még aznap este a vádlott megüzente a vevőnek, ha kifizet 20.000 eurót készpénzben a már letermelt fáért, a fennmaradó összeget utalással is teljesítheti. Ennek megfelelően 2020. május 28-án - miután a horvát férfi meggyőződött a kivágott fa mennyiségéről -, a vádlott egy kézzel írott szerződést készített az előleg átvételéről.  Ezt követően másnapra a vevő lebeszélte a somogyi férfival a kitermelt fák elszállítását, azonban a vádlott közölte, hogy ehhez nem megy ki a helyszínre. Ez gyanússá vált a férfinak, ezért még aznap a kormányhivatal nagykanizsai irodájában ellenőriztette a műveleti lapot, amiről kiderült, hogy az azon szereplő adatok hamisak. A hivatal a helyszíni szemle után leállította a kitermelést, s megtiltotta a már kitermelt fák elszállítását.  A vádlott több mint 6 millió forint kárt okozott.

Zalaegerszeg, 2022. május 13.

Zalaegerszegi Törvényszék Sajtóosztály