Zalaegerszegi Törvényszék - Idős emberektől lopott

Szervezeti egység
Zalaegerszegi Törvényszék

A Keszthelyi Járásbíróság a 2023. szeptember 19-én megtartott tárgyalásán nem jogerős ítéletet hozott annak a nőnek az ügyében, aki megromlott egészségi állapotú személyeket kihasználva 928.000 forinthoz jutott, egyiküket súlyosan bántalmazta is.

A vádlott 2021 júliusától 2021 december végéig idős emberektől - figyelmetlenségüket kihasználva - rendszeres haszonszerzésre törekedve pénzt lopott. Az egyik esetben a sértett lányának megbízásából heti egy alkalommal, szombati napokon díjazás ellenében gondozta, ápolta az idős nőt. Volt kulcsa a lakáshoz, ezért egy hétköznap elment hozzá és az állapotáról érdeklődött. Amikor a sértett éppen nem figyelt, az ágy mellett lévő asztalon elhelyezett pénztárcájából kivett 700.000 forintot, majd távozott. Egy másik idős asszony otthonában beszélgetés céljából többször megjelent, hogy a bizalmába férkőzzön. Egyik látogatása során a szobájában lévő pénztárcából zsebre tett 200.000 forintot, majd elhagyta a házat. Kb. fél hónap elteltével visszament a nőhöz, agresszívan lépett fel vele szemben. Többször megütötte a fején, a nyakán, majd a konyha padlójára zuhant sértettet tovább bántalmazta, aki ennek következtében zúzódásos sérüléseket és combnyaktörést szenvedett. Két további alkalommal hasonló ingatlanbehatolás eredményeként 18.000 és 10.000 forintot vett magához.
A vádlott a négy esetben összesen 928.000 forint kárt okozott. 

A Keszthelyi Járásbíróság a vádlottat bűnösnek mondta ki 2 rendbeli lopás bűntettében, 2 rendbeli lopás vétségében és 1 rendbeli testi sértés bűntettében. A bíróság a büntetés kiszabásakor súlyosító körülményként értékelte a büntetett előéletét, a gátlástalan elkövetési módot, hogy a bűncselekményt büntető eljárás hatálya alatt követte el, továbbá azt, hogy a jogerőre emelkedést követően is folytatta tevékenységét. Emiatt a vádlottat 4 év 3 hónap börtönbüntetésre ítélte, valamint 4 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. 

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és a védője felmentésért fellebbezett.

Zalaegerszeg, 2023. szeptember 20. 

Zalaegerszegi Törvényszék Sajtóosztály