Zalaegerszegi Törvényszék - Illegális potencianövelőkkel bukott meg

Szervezeti egység
Zalaegerszegi Törvényszék

Tárgyalás mellőzésével hozott jogerős büntetővégzést a Zalaegerszegi Járásbíróság annak a vádlottnak az ügyében, aki férfiak potenciazavarának kezelésére szolgáló zselét, illetve tablettákat szerzett be jogtalanul.

A vádlott 2022 folyamán, pontosabban meg nem határozható időben Budapesten egy bazárban ismeretlen személytől úgynevezett Kamagra Oral Jelly zseléket, illetve Lovegra tablettákat vásárolt. A hatóság 2023 márciusában Zalaegerszegen a férfi autójából 21 doboz (összesen 146 db) zselét és 25 darab tablettát foglalt le. Ezek olyan készítmények, amelyek Magyarországon forgalomba hozatali engedéllyel nem rendelkeznek, kiskereskedelmi forgalomban nem kaphatók. Pontos összetételük, gyártási körülményeik nem ismertek és nem ellenőrzöttek, megfelelő minőségük nem garantálható, ezért alkalmazásuk súlyos egészségügyi kockázatot jelent. 
A készítmények szildenafil hatóanyag tartalmúak, a hazai gyógyszerpiacról ilyen tartalommal legálisan beszerezhető gyógyszerek vénykötelesek, maximálisan 100 mg/nap terápiás dózissal, nem folyamatos szedésre javasolva alkalmazhatóak. A vádlottnál talált készítmények összes szildenafil tartalma 17.100 mg volt, ami 171 napra elegendő, ez meghaladja egy személy szükségleteit, s indokolatlan mennyiségnek minősül. 
Emellett a férfi 2022-ben 2-3 alkalommal egy ismerősének is adott a zseléből.

A vádlottat – mivel Magyarországon nem engedélyezett gyógyszert indokolatlan mennyiségben szerzett be, tartott magánál – gyógyszerhamisítás bűntettében monda ki bűnösnek a bíróság és 270.000 forint pénzbüntetésre ítélte. 

A büntetővégzés jogerős.

Zalaegerszeg, 2024. február 26.

Zalaegerszegi Törvényszék Sajtóosztály