Zalaegerszegi Törvényszék - Nemlétező nyereményjátékra hivatkozva csalt ki pénzt 

Szervezeti egység
Zalaegerszegi Törvényszék

Nem jogerős ítélet született annak a férfinak az ügyében, aki büntetése letöltése alatt egy távközlési cég munkatársának adta ki magát és így telefonon pénzt csalt ki egy nőtől.

A Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben tartózkodó vádlott 2018. március 9-én mobiltelefonon hívta fel a véletlenszerűen kiválasztott sértettet. Magát egy távközlési cég munkatársának adta ki és közölte, hogy nyereményjátékon készpénzt és mobiltelefont nyert. A nyeremény átvételének a feltétele, hogy a sértett 60.000 Ft-ot adjon fel a vádlott által megadott címre. Másnap szintén felhívta a sértettet, hogy a pénz feladásával kapcsolatban probléma merült fel és további 40.000 Ft-ot fizessen. A nő a kérésnek mindkét alkalommal eleget tett. A pénzt a vádlott ismerősei vették át és használták fel.  

A Lenti Járásbíróság a 2020. november 24. napján hozott ítéletében a vádlottat bűnösnek mondta ki folytatólagosan elkövetett csalás vétségében, ezért őt 2 év fegyházbüntetésre ítélte és 2 éve eltiltotta a közügyek gyakorlásától.

A bíróság enyhítő körülményként értékelte az időmúlást, a vádlott antiszociális személyiségzavarát, valamint, hogy két kiskorú gyermek eltartásáról kell gondoskodnia. Súlyosbító körülményként értékelte, hogy a férfi többszörösen büntetett előítéletű, többszörösen visszaeső, a bűncselekményt büntetés végrehajtása alatt követte el, valamint, hogy idős, szerény jövedelemmel rendelkező személyt károsított meg. Kiemelte továbbá, hogy ezen bűncselekmények az utóbbi időben nagymértékben elszaporodtak a megyében. 

Az ítélet nem jogerős, az ügyész 3 napot tartott fenn a fellebbezés megfontolására, valamint a vádlott és védő fellebbezést jelentett be. 

Zalaegerszeg, 2020. november 25. 

                                                                                     Zalaegerszegi Törvényszék Sajtóosztály