A beszédfelismerő és –leíró szoftverek

Thumbnail

A beszédfelismerő és -leíró szoftverek bíróságokon történő alkalmazása elősegítheti a határozatok és a jegyzőkönyvek írásba foglalására vonatkozó határidők betartását, a szoftverek a leírási idő csökkentésével a hatékonyabb munkaidő felhasználást is szolgálják.

A beszédleíró programok a diktáló beszédét azonnal szerkeszthető szöveggé alakítják át. A programok beszédleírásra képesek a diktálással egy időben, továbbá hangfelvételről; alkalmasak mozaikszavak, rövidítések, írásjelek, arab, római és tört számok, jogszabályhelyek felismerésére is. Az általuk rögzített szöveg szövegszerkesztő programba integrálható.

2016-tól 2 beszédfelismerő és -leíró program tesztelése történt egyszerre több bíróságon párhuzamosan, a tesztelési időszak 2017. év végén lezárult. A tesztelés során a tesztelő pilot bíróságok folyamatosan hasonlították össze a két rendszer kezelhetőségét, betanulási idejét, szövegfelismerési arányát, időmegtakarítását.

2017. június 1-jétől az OBH elnöke megbízta a Zalaegerszegi Törvényszék elnökét a beszédfelismerő és -leíró programok bíróságokon való tesztelésével, beszerzésével, kommunikálásával. A szoftverek tesztelése során a Zalaegerszegi Törvényszék felhasználói új tapasztalatokat szereznek, s folyamatosan hasonlítják össze a két rendszer kezelhetőségét, betanulási idejét, szövegfelismerési arányát, időmegtakarítását. A fejlesztési, továbblépési lehetőségeket, gyakorlati megoldásokat a használók továbbítják a fejlesztőknek. A tesztelési eredményeket roadshow keretében mutatták be a bíróságokon, melyet követően a bíróságok jelezték a beszédfelismerő és -leíró szoftverekkel kapcsolatos beszerzési igényeiket.

2018-ban 726 db beszédfelismerő és -leíró szoftver beszerzésére kerül sor, a bíróságok saját költségvetési forrásainak terhére.