A munka világa

1. Szeretnék dolgozni, hogy legyen egy kis költőpénzem, de a szüleim azt mondják, hogy még gyerek vagyok. Mégis mikortól vállalhatok munkát?

A 18. életév betöltése előtt is lehetőséged van dolgozni (ilyenkor úgy hívnak, hogy fiatal munkavállaló), azonban pár dolgot érdemes tudnod. Munkavállaló főszabály szerint az lehet, aki a 16. életévét betöltötte - ilyenkor már a szüleid hozzájárulására sincs szükség, te szabadon döntesz. A nyári szünetben viszont munkába állhatsz akkor is, ha elmúltál 15 éves és egyrészt nappali rendszerű képzés keretében tanulmányokat folytatsz (tehát általános iskolába vagy középiskolába jársz), másrészt a szüleid ebbe beleegyeztek. Ez azt jelenti, hogy a 16. születésnapod előtt mindenképp szükség van a szüleid hozzájárulására! Kivételt jelent a kulturális, művészeti, sport-, vagy hirdetési tevékenység, amely keretében 16 éves korod előtt is foglalkoztatható vagy. Ilyenkor azonban a gyámhatóság engedélyét kell kérni. Ha fogyatékkal élő vagy jogilag cselekvőképtelen vagy, munkát akkor is vállalhatsz, de csak olyan munkakörre létesíthetsz munkaviszonyt, amelyet egészségügyi állapotodnál fogva tartósan és folyamatosan képes vagy ellátni, ezt a munkavégzés előtt foglalkozás-egészségügyi vizsgálat állapíthatja meg.

2. Nyáron egy büfében dolgozom a pultban és rendszeresen éjfélig – hajnali 1-ig nyitva vagyunk, addig nincs megállás. Ettől nagyon kimerülök. Mit tehetek?

Fiatal munkavállalóként – azaz amíg nem töltötted be a 18. életévedet - speciális szabályok is vonatkoznak rád, amelyek az érdekeidet védik. Nem szabad olyan munkára alkalmazniuk téged, amely testi alkatodra és fejlettségedre tekintettel hátrányos következményeket okozhat nálad. Így akárhol is dolgozol, éjszakai munkát (22 óra és reggel 06 óra között) nem végezhetsz, illetve rendkívüli munkaidő (ügyeleti, készenléti munka, vagy akár rendkívüli munkavégzés azaz túlóra) sem rendelhető el nálad. Naponta legfeljebb 8, míg hetente maximum 40 órát dolgozhatsz.

3. Ma találkozom a leendő főnökömmel, hogy a munkavégzésem részleteit megbeszéljük és utána elkezdhessek dolgozni; a szüleim azonban nem tudnak elkísérni oda. Mire kell figyelnem?

Ki kell emelni, hogy a megkötött munkaszerződést minden esetben írásba kell foglalni. Kötelezően meg kell benne határozni a személyi alapbéredet, munkakörödet (azaz, hogy mik feladataid, amit el kell, hogy végezz), illetve a munkavégzésed helyét. A szerződésben ezen túlmenően egyéb kérdésekben is megállapodhattok; de célszerű mindenképpen feltüntetni, hogy fiatal munkavállaló vagy.

4. Egész nap állok a futószalag mellett, még inni sem mehetek ki! Mikor pihenhetek egy kicsit?

Fiatalon négy és fél órát meghaladó beosztás szerinti napi munkaidő esetén legalább fél óra, 6 órát meghaladó munkaidő esetén legalább 45 perc munkaközi szünetet kell biztosítani számodra. Naponta emellett a munka végeztével legalább napi 12 óra pihenőidőre vagy jogosult, ami azt jelenti, hogy a munka befejezését követően 12 óra múlva mehetsz újra dolgozni. Az is fontos szabály, hogy heti két pihenőnap jár neked, amelyikből az egyik vasárnap kell, hogy legyen; illetve évente 5 munkanap pótszabadság is megillet. Fontos, hogy ezeket – és a 2. pontban írt – garanciális szabályokat akkor is meg kell tartani, ha nem munkaviszonyban, hanem megbízási vagy vállalkozási jogviszonyban foglalkoztatnak.

5. Nagyon kevésnek találom a fizetésem, pedig sokat dolgozom, napi 8 órában. Mennyi az az összeg, amit minimálisan meg kell kapnom?

Az alapbérednek el kell érnie a minimálbér összegét, amely 2022-ben havonta bruttó 200.000,- Ft, hetente bruttó 45.980,- Ft, napi bruttó 9.200,- Ft, óránként bruttó 1.150,- Ft. Ha olyan munkakörben foglalkoztatnak, amely legalább középfokú iskolai végzettséget, középfokú szakképzettséget igényel, akkor garantált munkabér (2022-ben havi bruttó 260.000,- Ft) illet meg.

Amennyiben nem vagy még 25 éves, akkor 2022. január 1-től nem kell személyi jövedelemadót fizetned (havonta maximum 433 700 forintig) az összevont adóalapba tartozó törvényben meghatározott jövedelmeid után. A kedvezmény érvényesítését  nem kell kérned, a munkáltató automatikusan figyelembe fogja azt venni.

Ehhez is szükséges adóazonosító jel, amelyet a lakóhelyed szerinti adóhivatal ügyfélszolgálatán vagy honlapján ingyenesen hozzáférhető nyomtatvány kitöltésével igényelhetsz.

6. A barátaim mind iskolaszövetkezeten keresztül dolgoznak. Mit jelent ez?

Az iskolaszövetkezeten keresztül létesített munkaviszony azt jelenti, hogy a határozott idejű munkaszerződést a diák az iskolaszövetkezettel köti meg, míg a munkáltató és az iskolaszövetkezet között polgári jogi szerződés jön létre. Ennek az az előnye, hogy a foglalkoztatás nem eredményez járulékfizetési kötelezettséget, vagyis a diák munkavállaló csak személyi jövedelemadót fizet. Ezek az eltérő és kedvezőbb szabályok a nappali tagozatos hallgatói jogviszonnyal rendelkező diákokra vonatkoznak; hallgatói jogviszonyodat akár a diákigazolványod felmutatásával igazolni tudod.

7. Ma aláírtam egy tanulmányi szerződést a munkahelyemen – német nyelvvizsgát szeretnék, így tanfolyamra fogok járni. Hiába olvastam el a szerződés szövegét, nem tudtam értelmezni: mit jelent az, hogy tanulmányi szerződés?

Amennyiben állandó munkahelyed van, de tovább szeretnél tanulni, úgy a tanulmányi szerződés aláírása esetén a munkáltatód vállalja, hogy a tanulmányok alatt támogatást (tandíjat) nyújt a számodra. Te mint munkavállaló egyidejűleg arra vállalsz kötelezettséget, hogy a megállapodás szerinti tanulmányokat folytatod és a képzettség megszerzése után a neked nyújtott támogatás mértékével arányos ideig – de legfeljebb 5 évig – a munkaviszonyodat nem szünteted meg. Ha előbb távozol a cégtől, a munkáltatód a támogatást csupán arányosan követelheti vissza, míg ha ő mond fel neked ezen időszak alatt, a neked adott tandíjat nem követelheti vissza. Fontos azonban, hogy nem köthető tanulmányi szerződés akkor, ha az adott iskola elvégzését a munkáltatód írta elő kötelező jelleggel a számodra!