Válnak a szüleid?

Nem könnyű. Minden, ami eddig biztos volt, bizonytalan lett, ráadásul az is, hogy kihez kerülsz. Ha édesanyád és édesapád nem egyezett meg abban, hogy melyiküknél maradj, úgy kérd meg azt a szülőt, akivel együtt akarsz élni, hogy jelezze a bíróságon: szeretnéd, ha téged is meghallgatnának. Természetesen önállóan is kérheted a meghallgatásod a bíróságtól.

Jogod van ugyanis ahhoz, hogy (jogászian úgy mondják, érdekeltként) elmondhasd a bíróságon, hogy te édesanyáddal vagy édesapáddal szeretnél élni, és azt is, hogy miért.

Amennyiben betöltötted már a 14. életéved, úgy a szülői felügyelet gyakorlásáról való döntés során kötelező megkérdezni tőled, hogy te mit szeretnél.

Amikor a bíró meghallgat, a szüleid és az ügyvédek nem lehetnek a tárgyalóteremben. Nyugodtan tudsz beszélni, mondj el mindent őszintén!  A bíró nem hallgat ki, nem von kérdőre, nem számoltat el téged. Meghallgat, elbeszélget veled. Nincs mitől tartanod!

Van egy testvéred, és attól félsz, hogy „szétszakítanak” benneteket?

Ha te vagy a kisebb, úgy kérd meg a bátyádat vagy nővéredet, hogy beszéljen azzal a szülővel, akivel maradni akartok. Mondja el neki: ti nem akartok elszakadni egymástól, és ezt a bíróságon is el akarjátok mondani. 

A bíróság többnyire a fiatalabb testvért hallgatja meg először, majd ezt követően az idősebbet. Szülők és jogi képviselők itt sincsenek jelen. 

A bíróság különös figyelmet fordít arra, hogy lehetőleg egy szülőnél maradjanak a kiskorú gyermekek. Ritkán és különösen indokolt esetben helyezi el a bíróság a testvéreket külön-külön a szülőknél.

A bíróság azonban mindig csak a végső állomás! A bíróságra csak akkor kell jönnötök,  ha a szülők a szülői felügyelet gyakorlásáról otthon nem egyeztek meg veletek.  A kiskorú gyermekek elhelyezéséről ugyanis elsődlegesen a szülők döntenek.

Üljetek le beszélni, és mondjátok el mit szeretnétek! Ha nem sikerül, tegyétek meg ezt a bíróságon is.  Próbáljátok meg, hiszen rólatok van szó!

Kinél, mikor, hány napot?

Megint lemaradsz a nyári táborról, mert „láthatás” van?

Elvált szülők gyermekeként olykor kicsit bonyolult az élet. Nektek magyarázzam?! Amikor a szülők azt gondolják, hogy mindent elrendeztek, kinél, mikor hány napot töltesz, na bumm, jön nyári szünet, a haverokkal a tábor.  Vagy nem mehettél el idén sem, mert az a hét, a külön élő szülőé?

Te is voltál már hasonló cipőben? Ilyenkor az a legjobb és a legtöbb, amit tehetsz, ha elmondod a szüleidnek, hogy ettől és eddig nyári táborba mennél a barátokkal, és ez neked nagyon fontos! Nagyon szereted őket, de Az lenne a kívánatos, ha a szülők az elfoglaltságaidat figyelembe véve – a felosztandó időből leszámítva - osztanák fel egymás között a szünetet, és így nem vágnák ketté a te programodat! Ez esetben csak te tudod őket meggyőzni, a bíróság ott és akkor nem dönthet abban, hogy apád/anyád helyett a nyári táborban a helyed. Beszélj velük, ha idén nem is, jövőre majd sikerül! Előbb-utóbb ők is felnőnek hozzád!

A nyári szünetnél csak az ünnepek és a hétvégék macerásabbak?

Elvált szülők gyerekeként mit is lehetne kívánni, mint hogy bárcsak lenne két karácsony, két húsvét, persze csak addig,  amíg nem lehet egy időben két helyen lenni. Ameddig azonban ez naptárilag nem megoldható, marad az egyezség, vagy a bírói döntés.

Ha az ünnep napján nem engednek el a másik szülőhöz, akkor sajnos azt külön töltitek. A bíróság akkor és ott nem tud ez ellen fellépni. Ellenben ha mindezt a külön élő szülő bejelenti ezt a lakóhely szerint illetékes gyámhivatalnál, akkor a kapcsolattartás akadályozása miatt felelősségre vonják a szülőt, és megbírságolják. 

Ha pedig szó sincs tiltásról, csak te nem mész el, mert épp haragszol apádra/anyádra, és látni sem akarod, akkor ne feledd! Annak a szülőnek okozol kellemetlenséget, nem mellesleg igen magas összegű bírságot is, akivel egyébként neked semmi bajod. A gyámhivatal ilyenkor nem veheti figyelembe, hogy te éppen meg akartad leckéztetni a távol élő szülődet; kapcsolattartás akadályozása miatt megbünteti azt, akinél laksz. Gondolj csak bele, mivel jár mindez!

Ne feledd, bármi is történt közöttük, ők a szüleid! Édesapád és édesanyád! A másiknak is vannak érzései, ő is szeretné veled tölteni a hétvége, a szünet ráeső részét, így a karácsonyt és húsvétot is. A szülő-gyerek viszony nem múlik el, ők a szüleid maradnak!

Ami pedig a hétköznapokat, a hétvégéket illeti!

A külön élő szülőnek joga van ahhoz, hogy találkozzon veled, hogy nála is tölts napokat. Ha nem akarsz elmenni hozzá, nem akarsz nála aludni, úgy mindenképpen próbáld meg tisztázni vele, hogy ennek mi az oka.

Kicsi a lakása, egy szobában kellene aludnod nyolc emberrel? Igen, ezek nem optimális körülmények, de ettől még ne szakítsd meg vele a kapcsolatot! Beszéljétek meg, találjatok közösen megoldást. Kérhetitek a bíróságtól a kapcsolattartás megváltoztatását; például azt, hogy a  láthatás reggeltől-estig tartson, és így nem kell ott aludnod. 

Az iskolai, a sport, és egyéb hivatalos elfoglaltságaidra el kell hogy engedjenek, bármelyik szülő  hetéről, hétvégéjéről is van szó! Ha nem mész el édesapádhoz/édesanyádhoz, annak valóban alapos indokának kell lennie. Ha valóban okod van arra, hogy nem keresed fel őt, akkor mondd el ennek okát, aggályaidat a veled élő szülőnek, aki majd jelez a bíróság felé a kapcsolattartás megváltoztatását kérve.

Ugye nem felejtetted el, indokolatlan esetben bírságolják a másik szülőt!

Szívesen találkoznál édesapáddal/édesanyáddal, ám ő nem kíváncsi rád?

A külön élő szülőnek joga és kötelessége a kapcsolattartás, kényszeríteni azonban nem lehet erre. Ez ügyben hiábavaló bírósághoz fordulni.

Hosszabb ideig - akár napokig is - egyedül vagy a lakásban, mert a „veled élő” szülő csak olykor-olykor jár haza?

Félsz? Nincs mit enned? Fázol? Szólj a másik szülődnek, nagymamádnak, nagynénédnek, és ők majd intézkednek. Lehetőség van ugyanis arra, hogy máshol helyezzenek el. Például a nagymamádnál. A gyermek harmadik személynél történő elhelyezése iránt a szülő és a gyámhatóság indíthat pert.

Továbbtanuló nagykorú gyermek tartása

Amennyiben már nagykorú vagy és nappali tagozatos tanulmányokat folytatsz – a felsőoktatásban ilyen az egymásra épülő alap- és mesterképzés, illetve felsőfokú szakképzés; a nem felsőoktatásban folyó képzés vonatkozásában pedig az életpályára előkészítő szakképzettség megszerzéséhez szükséges képzés vagy tanfolyam – az első szakma megszerzéséhez szükséges ideig a különélő szülőtől úgynevezett rokontartást (továbbtanuló nagykorú gyermek tartását) kérhetsz.

Amennyiben 18. életévedet betöltötted, de még középfokú oktatási tanulmányokat folytatsz, a 20. életéved betöltéséig tartás szempontjából kiskorúnak minősülsz, így vélelem szól amellett, hogy a tartásra rászorult vagy.

A továbbtanulási szándékodról a különélő szülőt késedelem nélkül tájékoztatnod kell.

Ilyenkor igazolnod kell, hogy a tanulmányaid mellett képtelen vagy kenyérkereső munkát végezni, amiből az iskolai kiadásokat és a megélhetésedet fedezd, illetőleg olyan tanulmányokat folytatsz, amelyek mellett munkavégzésre nincs lehetőség. (Folyamatos jelenléted szükséges a képzés során, gyakorlatokon.)

Az életpályára felkészítő és szükséges tanulmányok indokolt időn belüli és folyamatos folytatása idejére megillet a tartásdíj.

Szakmunkásképző után érettségizel (gimnázium, szakközépiskola).

Nem köteles a szülő a nagykorú gyermeke tartására, ha:

 • gyermeke a tanulmányi és vizsgakötelezettségének rendszeresen, önhibájából nem tesz eleget,
  (többször félévet halasztasz, vizsgakötelezettségeidet nem teljesíted)
 • a szüleiddel szembeni magatartásod erősen kifogásolható,
  (érdemtelenség) – így például, ha a tartásra köteles szülővel kellő indok nélkül nem tartod a kapcsolatot
 • ha a szüleid saját jövedelme olyan alacsony, hogy a te tartásod az ő vagy kiskorú testvéred/testvéreid létfenntartását veszélyeztetné.

Nem szükséges tanulmányok, nincs tartási kötelezettsége a szülőnek.

 • nyelvtanfolyamok,
 • abbahagyott szakiskola helyett azonos szintű másik iskolában – szülői hozzájárulás nélkül – megkezdett tanulmányok idejére,
 • a megszerzett szakképesítéssel azonos, vagy alacsonyabb szintű másik szakma megszerzéséhez folytatott tanulmányok abban az esetben, ha meg sem kísérelted az elhelyezkedést a megszerzett szakmádban.
 • Amennyiben továbbtanulsz és a 25. életévedet betöltöd, a szülő a tartásodra rendkívül indokolt esetben kötelezhető.

Bántanak, megaláznak, molesztálnak?  

Nehéz erről beszélni, tudjuk! Mégis, feltétlenül kérj segítséget, ha a családon belül sérelem ér, molesztálnak! Jelezd a testi fenyítést, vagy ha bántalmazást szenvedsz, mert ezek testileg és lelkileg is nyomot hagynak. Szólj azonnal akkor is, ha szexuálisan molesztálnak a családon belül. Akiket érint, tudják miről van szó. Mondjátok el annak, akiben bíztok, és a jelzés eljut a rendőrségig, bíróságig!

Alaptalanul azonban ne vádolj meg senkit! Dühből, méregből, ellenérzések miatt ne állíts valótlanságot édesapád/édesanyád új társáról! Súlyos következményei lehetnek, ha alaptanul vádolod molesztálással, így ő akár még előzetes letartóztatásba is kerülhet!

Ha sérelem ér, azonban ne várj hetekig, hónapokig! 

Hívd a rendőrséget, ha egyik szülőd bántalmazza a másikat, téged, vagy testvéreidet, vagy  olyannyira részeg, hogy elzavar titeket vagy el kell menekülnötök a lakásból. Ez azt jelenti, hogy a rendőrség maximum 72 órára eltávolíthatja a lakókörnyezetből a dühöngő családtagot, a bíróság pedig legfeljebb 60 nappal meghosszabbíthatja ennek tartamát, ha indokoltnak találja. A bántalmazó ezalatt nem mehet haza, és köteles magát távol tartani a bántalmazottaktól. Az ideiglenes megelőző távoltartás esetén a szülői felügyeleti jog és a kapcsolattartás is szünetel.

Ha tehát azonnali segítségre van szükséged, akkor hívd a rendőrséget!

Amennyiben már régebb óta szenvedtek ettől a problémától, akkor a bírósághoz is be lehet nyújtani a megelőző távoltartás iránti kérelmet. Szülő, nagyszülő - nevedben csak ők - nagykorú testvéred, házastárs, élettárs, egyenes ágbeli rokon ugyancsak kérelmezheti a távoltartást a bíróságtól. Ennek tartama maximum 60 nap lehet.

 

Kinek a joga a kapcsolattartás?

 A gyermeknek joga, a szülőnek joga és kötelezettsége a gyermekkel való rendszeres kapcsolattartás.

 

Mikor kell rendezni a kapcsolattartást?

 A szüleid szétválásával rendezniük kell a veled való kapcsolattartás formáját, gyakoriságát.

Meg kell kérdezzék a Te véleményedet, hogy melyik szülőddel, hogyan szeretnél a  továbbiakban kapcsolattartást tartani, azaz hogyan szeretnél találkozni a tőled távolabb költöző másik szülőddel, testvéreiddel, nagyszüleiddel.

 

Milyen formái vannak a kapcsolattartásnak?

A kapcsolattartás formái a folyamatos, az időszakos, (ami a szüneteket érinti) és a felügyelt kapcsolattartás, (ahol külső személy is jelen van a kapcsolattartás során).

Lehetőséged van arra is, hogy személyes találkozás mellett is tarts rendszeres kapcsolatot a másik szülőddel, e-mail, telefonkapcsolat, skype útján.

A hétvégi egy, vagy több napos együtt töltött kapcsolattartás mellett – lehetőséged van arra is, hogy hétköznap iskola után a másik szülőddel találkozz.

Lehetőséged van arra is, hogy nyelvórára, edzésre, játszótérre a másik szülőddel menj, ez is a kapcsolattartás egyik formája.

Tisztáznod kell, hogy hét közben szeretnél-e a másik szülődnél aludni egy vagy több napon, onnan menni reggel iskolába.

Lehetőséged van arra, hogy elmondd a véleményed arról, hogy a nyári szünetben, továbbá az év közbeni rövidebb szünetekben hol, mennyi időt szeretnél tölteni.

Módod van arra is, hogy a szüneteid felét töltsd a tőled távolabb élő szülővel és annak családjával.

A különélő szülő meghívására külföldi nyaralásra is elutazhatsz, amelyről a másik szülőt tájékoztatni kell.

 

Mikor hallgat meg a bíróság?

Ha elmúltál 14 éves, névre szóló idézést kaphatsz, hogy jelenj meg a bíróságon, ahol érdekeltként hallgat meg az eljárás során a bíró a szüleiddel történő kapcsolattartás, és a további elhelyezésedre vonatkozóan (melyik szülőd fogja gyakorolni a szülői felügyeleti jogokat). Itt megkérdezik a véleményed a kapcsolattartás formáiról is.

14 éves korod előtt is meghallgathat a bíróság, amennyiben indokoltnak tartja, illetve ha ezt a szüleid vagy te magad kéred.

 

Problémák a kapcsolattartás során

Amennyiben nem szeretnél a másik szülőddel felügyelet nélkül maradni és ezt kellő súllyal meg tudod indokolni, kérheted a felügyelt kapcsolattartás, vagy ellenőrzött kapcsolattartás biztosítását, amelyre az előre megbeszélt helyszínen szakember jelenlétében, vagy felügyeletével kerülhet sor.

A felügyelet kapcsolattartás elrendeléséről a bíróság dönt.

Amennyiben számodra megterhelő, testi, lelki, szellemi fejlődésedet veszélyezteti a távol élő szülőddel a további kapcsolattartás, akkor a bíróság a kapcsolattartást korlátozhatja, szüneteltetheti, megvonhatja. Erre akkor van lehetőség, ha a szülő önhibájából tartósan nem teljesítette, elhanyagolta szülői kötelezettségeit, magatartásán nem változtatott.

Ha az elrendelt kapcsolattartás megvalósulása vagy meghiúsulása során problémáid vannak, Te és a szüleid a lakóhelyed szerinti gyámhivatalhoz fordulhatnak.

 

Arról ne feledkezz el, hogy a szüleid viszályát nem Te okoztad, szétválásuk nem a tőled való elválást jelenti, ők mindig a Te szüleid maradnak.