Bíróságtörténeti hír

Image

"Az igazság temploma" - dokumentumfilm az 1869. évi IV. törvénycikk 150. évfordulója alkalmából

150 éves a bírói hatalom gyakorlásának kihirdetéséről szóló 1869. évi IV. törvénycikk, melynek köszönhetően a bírósági épületek megújulása terén is nagyívű építkezés vette kezdetét.

Image

Bíróságtörténeti konferencia és kiadvány Szegeden (videó)

Fejezetek a Szegedi Törvényszék 150 éves történetének joggyakorlatából címmel negyedik bíróságtörténeti kiadványát mutatta be a Szegedi Törvényszék

Image

Évszázados örökség - Juhász Andor Emléktábla VIDEÓ

Juhász Andor nevét viseli mostantól a Miskolci Törvényszék 301-es tárgyalója. A Kúria egykori elnökére emlékezve a terem falán emléktáblát avattak és egy kiállításon is felidézték a neves előd életpályájának legfontosabb állomásait. Az eseményről mi is készítettünk egy rövid összefoglalót.

Image

Juhász Andor Emléknap és kiállítás, az Igazságügyi Palota bejárása - VIDEÓ

Bíróságtörténeti konferenciával és kiállítással emlékezett Juhász Andorra az Országos Bírósági Hivatal. A Juhász Andor Emléknapon megnyílt a látogatók előtt a hajdani Kúria, a Kossuth téri Igazságügyi Palota kapuja is. Az esemény Juhász Andor egykori házánál koszorúzással ért véget. Az Emléknapon készült az alábbi összeállítás.

Image

Bíróságtörténeti nap: Elfeledett somogyi bíróságok

Somogy megye bíróságainak történetét mutatja be a Kaposvári Törvényszék és a Nagyatádi Járásbíróság által rendezett bíróságtörténeti nap. Az eseményhez kapcsolódó kiállítás feltárja a korabeli ítélkezési munkát, egy I. világháború előtti iratborítót és az egykori bírósági elnökök képmásait is. 

Image

Konferencia, kiállítás és rendhagyó épületlátogatás - Juhász Andorra emlékezett az Országos Bírósági Hivatal

Fontos, hogy mindannyian értsük, tudjuk, miből táplálkozik a birói szervezet - utalt a biróságtörténeti kutatások fontosságára dr. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke a Juhász Andor Emléknap megnyitóján. Dr. Handó Tünde a múlt század kiemelkedő bírói személyiségének életútja kapcsán elmondta: aki a talárt magára ölti, annak a bírói függetlenség és pártatlanság alapértékeinek szellemében kell hivatását teljesítenie.

Image

Konferenciával és kiállítással emlékezett meg az Országos Bírósági Hivatal Juhász Andorról

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) konferenciával és kiállítással emlékezett meg Juhász Andorról, a 20. század első felének egyik legelismertebb bírájáról. Életútjáról és az emléknapról Bagossyné dr. Körtvélyesi Mária, a Berettyóújfalui Járásbíróság bírája beszélt az Inforádió Paragrafus című műsorában 2018. szeptember 21-én.

Image

Juhász Andor Emléknap

Dr. Juhász Andor tudományos, szervezői és igazságszolgáltatási munkájával a ma és a holnap bírói számára is példakép lehet. Ezért az Országos Bírósági Hivatal évről évre megemlékezik a nagytekintélyű kúriai elnökről. 2018. szeptember 20-án neves professzorok mutatták be a Magyar Igazságügyi Akadémián a korabeli bíróságok igazgatását, ügyviteli rendjét és Juhász Andor életművét. Munkásságát relikviákat és egykori hivatali dokumentumokat felvonultató kiállítás is felidézi.

Image

Bírók Trianon után, avagy dr. Juhász Andor elfeledett beszédfoszlányai a hazaszeretetről

Dr. Juhász Andort, a Magyar Királyi Kúria egykori elnökét nagy tekintélyű jogtudósként és a bírói függetlenségért megalkuvások nélkül kiálló igazságügyi vezetőként őrizte meg az emlékezet.

Image

Diákok ítélkeztek az edelényi rablógyilkos büntetőpörében

A Miskolci Törvényszék a Nyitott Bíróság Országos Program keretében nagy örömmel mutatta be 2018. szeptember 11-én az Edelényi Kastélyszigeten megrendezett „Bíróságtörténeti kiállítás- és konferencia-körút 2018-2019” program anyagát a helyi diákok számára.