Civil hír

Image

Figyelemfelhívás - ÁNYK űrlap hiba a civil beszámolóknál

Tájékoztatjuk ügyfeleinket, hogy az Országos Bírósági Hivatal küldeményfeldolgozó rendszerében az űrlapok verzióellenőrzésében fellépő átmeneti hiba folytán nem megfelelően működnek a PK-641 (v1.2) és a PK-642 (v1.2), valamint a PK-741 (v1.0) és a PK-742 (v1.0) számú űrlapok.

Image

Módosulnak a civil szervezetek beszámolóira vonatkozó nyomtatványok

Tájékoztatjuk ügyfeleinket, hogy a 2020. évi beszámoló benyújtásához szükséges nyomtatványok (PK-641 és PK-642) módosításra kerülnek. 

A frissített nyomtatványokat az Országos Bírósági Hivatal 2021. január 15. napján teszi közzé a https://birosag.hu/eljarasok-nyomtatvanyai/civil-eljarasok-urlapjai/civ… oldalon.

Image

Az Országos Bírósági Hivatal Országos Nyilvántartási Irodájának nyitvatartása

Tájékoztatjuk Tisztelt Ügyfeleinket, hogy az OBH Országos Nyilvántartási Irodájának nyitvatartása 2020.12.21-31. napja között az alábbiak szerint változik.

Image

A civil szervezeteket is érinti a 2020. november 16-án kihirdetett 502/2020. számú Kormányrendelet

2020. november 16-án, a Magyar Közlönyben kihirdetésre került a veszélyhelyzet során a személy- és vagyonegyesítő szervezetek működésére vonatkozó eltérő rendelkezések újbóli bevezetéséről szóló 502/2020. (XI.16.)  Korm. rendelet, mely 2020. november 17-én lépett hatályba. 

Image

Tájékoztatás az Országos Bírósági Hivatal Országos Nyilvántartási Irodájába történő belépés és bent tartózkodás szabályairól

Tájékoztatjuk Önöket, hogy az OBH-ban történő munkavégzés zavartalanságának és az OBH kezelésében, használatában lévő épületek rendjének biztosítása, valamint a bírák, az igazságügyi alkalmazottak és az OBH épületébe belépő személyek egészségének megóvása érdekében az OBH Szalay utcai épületének területére az ügyfelek kizárólag ügyintézés céljából, az ügyfélfogadásra kijelölt Országos Nyilvántartási Irodába előzetes regisztrációt követően léphetnek be.

Image

Hasznos információk a civil beszámolók elektronikus beküldéséhez

A civil szervezetek 2019. évre szóló beszámolóinak benyújtási határideje ebben az évben - a koronavírus miatt kialakult járványhelyzetre tekintettel - 2020. szeptember 30. napjára módosult.
Kérjük, hogy az alábbi, pontokba szedett, elektronikus beküldésre vonatkozó hasznos információkat mindenképpen olvassák el!

Image

Figyelemfelhívás közeli határidőre – 2020. szeptember 30-ig kell benyújtani a 2019. évi beszámolókat

Az elektronikus eljárásra kötelezett civil szervezetek beszámolói 2019. tárgyévre a PK-541 (Beszámoló egyszeres könyvvitel 2019. év), illetve a PK-542 (Beszámoló kettős könyvvitel 2019. év) nyomtatványokon nyújthatók be, elektronikus úton – Cégkapun vagy Ügyfélkapun – keresztül.

Image

Módosuló ÁNYK űrlapok a civil és egyéb cégnek nem minősülő szervezetek eljárásaiban

2020. augusztus 18-án módosulnak a civil és egyéb cégnek nem minősülő szervezetek eljárásában a N1a,b,c és N2a,b,c, lapok, valamint a módosítást követően  külföldi lakcím irányítószám esetén betű karakter is írható, illetve a kérelmező, képviselő, kuratórium tag esetén a számlát vezető bank címének mezőit is érinti a változás.

Image

Új ÁNYK űrlapok kerültek kialakításra a civil szervezetek jogorvoslati eljárásában

A civil és egyéb cégnek nem minősülő szervezetek bírósági nyilvántartási eljárásában az első és másodfokú bíróság közötti elektronikus kapcsolat megteremtése és a felterjesztés elektronikus úton történő kialakítása fejlesztés 2020. július 15-től elérhetővé válik.

Image

Módosuló ÁNYK űrlapok

2020. július 15. napján módosulnak a civil és egyéb cégnek nem minősülő szervezetek eljárásában a fellebbezés benyújtásához kapcsolódó ÁNYK űrlapok. A módosítás érinti a PK-21 és PK-33 sz űrlapokat.