Hírek

Újabb 112 bírósági tárgyalóteremben épülhet ki a Via Video rendszer

Az Országos Bírósági Hivatal - a bíróságokon kiépült Via Video rendszer bővítése céljából - uniós nyílt közbeszerzési eljárást indított a távmeghallgatásra, kép-és hangrögzítésre alkalmas rendszer beszerzése és megvalósítása tárgyban.

Nemzetközi konferencián is bemutatkozott a Digitális Bíróság

Az Országos Bírósági Hivatal által szervezett „Szuverenitás az európai igazságügyi térségben” nemzetközi konferencia első napján, 2019. április 8-án a Digitális Bíróság is bemutatkozott.

Az elektronikus ügyintézés térhódítása megteremtette a Via Video rendszer létjogosultságát

Egyre népszerűbb a bírók körében a távmeghallgatás, amivel perköltséget és időt takaríthatnak meg. Az új technológia mind az ügyfeleknek, mind a bíróságoknak számtalan előnnyel járt. A büntető pereken kívül a polgári perekben is alkalmazzák az eszközöket, ami jelentősen megkönnyíti az ügyszakban a bírók munkavégzését. Erről beszélgettünk dr. Éles Róberttel, a Kaposvári Járásbíróság csoportvezető bírájával.

Könnyebbé válik a határozatok keresése az új határozatkereső alkalmazással

Az ítélkezés átláthatósága és a bírósági határozatokhoz való egyszerűbb hozzáférés biztosítása érdekében hamarosan új határozatkereső alkalmazással segíti az ügyfeleket az Országos Bírósági Hivatal. 

Megújult a Digitális Bíróság aloldal

Magyarország bíróságainak weboldaláról elérhető Digitális Bíróság aloldal megújult és folyamatosan bővülő tartalommal kalauzolja az ügyfeleket a bíróságokat érintő elektronikus fejlesztések és elektronikus ügyintézési szolgáltatások világában.

Februárban 200 fölé emelkedett a távmeghallgatások száma

A távmeghallgatást szeptember óta vehetik igénybe a bírók. Az új technológia használatát jellemző, folyamatosan növekvő tendencia februárban sem szakadt meg, összesen 207 alkalommal tartottak tárgyalást a Via Video rendszer segítségével a bíróságok. Ez több mint 30%-os emelkedés januárhoz képest. 

Mesterséges intelligencia a bírák és az ügyfelek szolgálatában

A gyorsabb és hatékonyabb bírósági ügyintézést valósítja meg a Digitális Bíróság projekt. Egyik célja a bírósági határozatok közzétételének megújítása, mely a bírósági határozatgyűjtemény keresőmotorjának továbbfejlesztését teszi szükségessé.

Túl az ötmillió elektronikus iraton

Az elektronikus kapcsolattartás 2013-as bevezetése óta eltelt több mint hat évben a bíróságokra elektronikus úton érkezett beadványok és a bíróság által kiküldött elektronikus kiadmányok száma meghaladta az 5,2 milliót.

A csőd- és felszámolási eljárások 80%-a elektronikusan indul

Tavaly országosan a csőd- és felszámolási eljárások 80%-a már elektronikusan indult a bíróságokon. Ez összesen 95.112 így beadott ügyet jelent, ami több mint 60%-al magasabb a 2017-es értékhez képest.

Jelentős idő- és költségmegtakarítást jelent az E-Akta az ügyfelek számára 

A Digitális Bíróság projekt egyik fejlesztési területe a bírósági eljárások iratainak elektronizálása (E-Akta) és a bírósági periratok elektronikus betekintésének biztosítása. Az E-Aktáról és a kapcsolódó kodifikációs feladatokról Dr. Kocsi Balázst, az Elektronikus Iratbetekintési Munkacsoport tagját kérdeztük.