Hírek

A csőd- és felszámolási eljárások 80%-a elektronikusan indul

Tavaly országosan a csőd- és felszámolási eljárások 80%-a már elektronikusan indult a bíróságokon. Ez összesen 95.112 így beadott ügyet jelent, ami több mint 60%-al magasabb a 2017-es értékhez képest.

Jelentős idő- és költségmegtakarítást jelent az E-Akta az ügyfelek számára 

A Digitális Bíróság projekt egyik fejlesztési területe a bírósági eljárások iratainak elektronizálása (E-Akta) és a bírósági periratok elektronikus betekintésének biztosítása. Az E-Aktáról és a kapcsolódó kodifikációs feladatokról Dr. Kocsi Balázst, az Elektronikus Iratbetekintési Munkacsoport tagját kérdeztük.

Elindul a Bírósági Fizetési Portál

Önálló Bírósági Fizetési Portált fejlesztett az Országos Bírósági Hivatal (OBH), mely 2019. március 4-én indul. A cél a bírósági eljárásokhoz kapcsolódó elektronikus fizetési megoldások szélesebb körű biztosítása, az ügyfelek számára kényelmes és ügyfélbarát szolgáltatások nyújtása, valamint a befizetések ellenőrzésének megkönnyítése.

A civilisztikai eljárások többsége elektronikusan indult 2018-ban

Az ügyek 51%-a indult elektronikusan 2018-ban a civilisztikai (polgári, gazdasági, közigazgatási és munkaügyi) perekben és a csőd-, felszámolási eljárásokban országosan. Az adatokból kitűnik, hogy tavaly a törvényszékek közel felénél minden második civilisztikai ügy elektronikusan indult. 

A Digitális Bíróság fejlesztéseinek nagy része várhatóan már idén befejeződik

A Digitális Bíróság az Országos Bírósági Hivatal projektje, melynek hatására csökkennek az ügyfelek adminisztrációs terhei, az ügyintézésre fordított költség és idő, erősödik a bíróságok átláthatósága, illetőleg egyszerűsödik a bírósághoz való hozzáférés. Ezen kívül szakmai kihatása is van, növeli a bírók munkájának hatékonyságát, valamint lehetővé teszi a tértől és időtől független felkészülést – mondta el dr. Gerber Tamás, a Budapest Környéki Törvényszék elnöke az Inforádiónak.

Mintegy ötmillió elektronikus irat a bíróságokon 

Több mint 2 millió elektronikus beadvány érkezett a bíróságokra 2013. január 1-től 2018. év végéig. A civilisztikai (polgári, gazdasági, közigazgatási, munkaügyi) perekben 1.275.676 db, a civilisztikai nemperes ügyekben (csőd, felszámolás, végrehajtási, perenkívüli ügyek, civil szervezetek nyilvántartási ügyei) 333.751 db, a büntető és szabálysértési ügyekben 451.410 db beadvány érkezett a fenti időszakban.

Akár nyaralás közben is betekinthetünk az e-aktába

Az elmúlt pár évben a bíróságokon forradalmi technikai változások zajlottak le, melyeknek egyik nagyon fontos eleme az elektronikus akta létrehozása – mondta el dr. Nyiri Beáta, az Egri Törvényszék elnöke az Inforádió Paragrafus című műsorában 2019. 01. 10-én. Hozzátette, ma már a legtöbb bíró, hogyha iratot szeretne megtekinteni, akkor nem kéri ki a lajstrom irodából, hanem számítógépen nézi meg. 2019. január 1-étől minden bíróságon mindent digitalizálnak.

Teltház várta utolsó fővárosi állomásán a Digitális Nyílt Nap rendezvénysorozatot

Mintegy 130 fő előtt mutatta be a Fővárosi Törvényszék az OBH-val és a társhatóságokkal együtt a XXI. századi bíróság kihívásait, és az abban rejlő technikai lehetőségeket.

A digitalizáció jelentősen átalakítja a bíróság munkáját - Digitális Nyílt Nap Debrecenben

A Debreceni Törvényszék és a Debreceni Ítélőtábla közös szervezésében valósult meg 2018. december 5-én az Országos Bírósági Hivatal elnöke által meghirdetett „Út a jövőbe – innovációs eszközbeszerzés” projekt keretében megrendezett Digitális Nyílt Nap.

Nagyszabású rendezvény keretében következő fővárosi állomására érkezett a Digitális Nyílt Nap rendezvénysorozat

A „Digitális Nyílt Nap” road-show újabb állomása a Fővárosi Ítélőtábla és a Fővárosi Törvényszék közös rendezvénye volt. Az eseményre ellátogató érdeklődők megismerhették a távmeghallgatási rendszer előnyeit, az Új Generáció projekt képzéseit, az ügyfélközpontok működését és a projekt keretében hamarosan megvalósuló e-aktát is.