Image

Az Országos Bírósági Hivatal „Bírósági Iránytű” sorozata közérthetően magyarázza el a bíróságokkal, bírósági eljárásokkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.
A sorozat Digitális bíróság c. epizódja a bírósági ügyintézést megkönnyítő elektronikus fejlesztéseket és ügyintézési szolgáltatásokat ismerteti. Bemutatja többek között a pertartam kalkulátor, a Bírósági Elektronikus Tájékoztató és Figyelmeztető Rendszer, az E-akta és a Bírósági Fizetési Portál használatának előnyeit.

Image

A veszélyhelyzettel összefüggésben felértékelődött a bíróságokon az elektronikus ügyintézés. Az online ügyintézési lehetőségekről készült kisfilm abban kíván segítséget nyújtani az ügyfeleknek, hogy milyen bírósági szolgáltatások érhetőek el online, milyen ügyeket lehet ilyen formában kezdeményezni és milyen alapfeltételek szükségesek azok eléréséhez.

Image

A veszélyhelyzet következtében jelentősen megnőtt az online ügyintézési lehetőségek szerepe.

Image

A 2020. januárjától indult polgári és büntető ügyekben minden bíróságon elérhetővé válik a periratokba való elektronikus betekintés. Erről dr. Kékedi Szabolcs, az Országos Bírósági Hivatal Elektronikus Eljárások Főosztályának főosztályvezetője az InfoRádió Paragrafus című műsorában beszélt, amely ezúttal az E-akta működésével foglalkozott.

Image

Felvette a XXI. század tempóját a bírósági ügyintézés.

Image

Tíz hónap alatt a bíróságok 2682 alkalommal tartottak távmeghallgatást, a Via Videó rendszert eddig közel 1000 bíró alkalmazta az eljárási cselekmények foganatosítása során.

Image

"Ahogy egykor a hieroglifák helyébe az egyszerűbb és logikusabb abc-k léptek, úgy most a papír alapú ügyintézést az elektronikus ügyintézés üti ki a nyeregből. Ez nem csak a gyorsaság, hanem a fenntarthatóság miatt is fontos és a bíróságok mellett számos más területen is megfigyelhető.”

Image

Miután átléptük a 21. század kapuját egyre gyakoribb, hogy reggel sokan még ki sem nyitják a szemüket, máris a mobiltelefonjuk után nyúlnak. Közben a számítógépek előtt napról-napra több időt töltünk és az okos eszközöktől is nehezen szakadunk el.

Image

V4 - Digitális Bíróságok Konferenciát rendezett az Országos Bírósági Hivatal. Magyar és külföldi résztvevőket kérdeztünk a tapasztalataikról.

Image

A Múzeumok Éjszakáján, 2019. június 22-én az Országos Bírósági Hivatal (OBH) „Ismerje meg az egykori Budapesti Központi Királyi Járásbíróság épületét” programjára regisztrálók a távmeghallgatási rendszer működésébe is betekinthetnek a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. Az érdeklődők kipróbálhatják az új technikai eszközöket, megismerkedhetnek a dokumentumkamerával, illetve a rendszer használatának előnyeivel.