Image

Digitális bíróság (animációs kisfilm)

Az Országos Bírósági Hivatal „Bírósági Iránytű” sorozata közérthetően magyarázza el a bíróságokkal, bírósági eljárásokkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.
A sorozat Digitális bíróság c. epizódja a bírósági ügyintézést megkönnyítő elektronikus fejlesztéseket és ügyintézési szolgáltatásokat ismerteti. Bemutatja többek között a pertartam kalkulátor, a Bírósági Elektronikus Tájékoztató és Figyelmeztető Rendszer, az E-akta és a Bírósági Fizetési Portál használatának előnyeit.

Image

Online bírósági ügyintézés (videó)

A veszélyhelyzettel összefüggésben felértékelődött a bíróságokon az elektronikus ügyintézés. Az online ügyintézési lehetőségekről készült kisfilm abban kíván segítséget nyújtani az ügyfeleknek, hogy milyen bírósági szolgáltatások érhetőek el online, milyen ügyeket lehet ilyen formában kezdeményezni és milyen alapfeltételek szükségesek azok eléréséhez.

Image

Beadványok elektronikus benyújtása Civil szervezetek nyilvántartási ügyeiben (VIDEÓ)

A veszélyhelyzet következtében jelentősen megnőtt az online ügyintézési lehetőségek szerepe.

Image

Minden bíróságon elérhetővé válik a periratokba való elektronikus betekintés 

A 2020. januárjától indult polgári és büntető ügyekben minden bíróságon elérhetővé válik a periratokba való elektronikus betekintés. Erről dr. Kékedi Szabolcs, az Országos Bírósági Hivatal Elektronikus Eljárások Főosztályának főosztályvezetője az InfoRádió Paragrafus című műsorában beszélt, amely ezúttal az E-akta működésével foglalkozott.

Image

XXI. századi tempó az igazságszolgáltatásban – korszakalkotó projektzáró az OBH-n

Felvette a XXI. század tempóját a bírósági ügyintézés.

Image

A bíróságok mintegy 2700 alkalommal használták a Via Videó rendszert

Tíz hónap alatt a bíróságok 2682 alkalommal tartottak távmeghallgatást, a Via Videó rendszert eddig közel 1000 bíró alkalmazta az eljárási cselekmények foganatosítása során.

Image

Laptop váltja a gurulós bőröndöt – Újabb sikeres előadás a digitális bíróságokról a MIA-n

"Ahogy egykor a hieroglifák helyébe az egyszerűbb és logikusabb abc-k léptek, úgy most a papír alapú ügyintézést az elektronikus ügyintézés üti ki a nyeregből. Ez nem csak a gyorsaság, hanem a fenntarthatóság miatt is fontos és a bíróságok mellett számos más területen is megfigyelhető.”

Image

"Igazságszolgáltatásról egyszerűen" - a kibertér veszélyeiről

Miután átléptük a 21. század kapuját egyre gyakoribb, hogy reggel sokan még ki sem nyitják a szemüket, máris a mobiltelefonjuk után nyúlnak. Közben a számítógépek előtt napról-napra több időt töltünk és az okos eszközöktől is nehezen szakadunk el.

Image

Gyors, kényelmes, költséghatékony, és környezettudatos megoldás (videó)

V4 - Digitális Bíróságok Konferenciát rendezett az Országos Bírósági Hivatal. Magyar és külföldi résztvevőket kérdeztünk a tapasztalataikról.

Image

Digitális Bíróság a Múzeumok Éjszakáján

A Múzeumok Éjszakáján, 2019. június 22-én az Országos Bírósági Hivatal (OBH) „Ismerje meg az egykori Budapesti Központi Királyi Járásbíróság épületét” programjára regisztrálók a távmeghallgatási rendszer működésébe is betekinthetnek a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. Az érdeklődők kipróbálhatják az új technikai eszközöket, megismerkedhetnek a dokumentumkamerával, illetve a rendszer használatának előnyeivel.