Image

Mire figyeljünk online vagy bankkártyás vásárláskor

A karácsonyi ajándékok beszerzésekor sokan választják a webshopokat, és a fizetésnél is általánossá vált a bankártyák használata. Hogy az ünnep ne a bosszankodásról szóljon érdemes körültekintőnek lenni a kártyahasználatkor és az online felületek felkeresésekor.

Image

Meddig ér el a szülői kéz? –  különleges helyzetek a szülői felügyelet tükrében

Nézeteltérések minden családban adódnak, így problémamentes szülő-gyerek kapcsolat sem létezik. Egy-egy vita számos jogi kérdést is felvethet, mind a szülők, mind a gyermekek részéről. Ha a szülői felügyelet tükrében tekintjük át ezt a területet, akkor érdekes lehet, hogy meddig terjed a szülő hatalma és mi az, amibe a gyereknek is van beleszólási joga.

Image

A törvény és a bíróság a bántalmazott mellett áll

Az elmúlt időszakban több kapcsolati erőszakkal kapcsolatos ügy került az érdeklődés középpontjába. A témára a bíróságok is fokozott figyelmet fordítanak, mint ahogy arra is, hogy a bántalmazottak tisztában legyenek jogaikkal és lehetőségeikkel. 

Image

Börtön egy más nevére szóló buszbérlet miatt? Jogos a kérdés az okirathamisítás tipikus eseteiről és a büntetésekről

A vádlottak padjára került egy édesanya, aki középiskolás lányának arcképes autóbusz-bérletével közlekedett, egy szemfüles ellenőr azonban kiszúrta, és feljelentést tett ellene. Az édesanyát próbára bocsátotta a bíróság, súlyosabb esetekben azonban akár 5 év szabadságvesztést is kaphat valaki okirathamisítás miatt. Az okirathamisítás témájában dr. Papp Juditot, a Szolnoki Törvényszék bíráját kérdeztük.

Image

Nem biztos, hogy célravezető a vasszigor –  Jogos a kérdés a fiatalkorúak elleni büntetőeljárásról

A fiatalkorú bűnelkövetők ügyét elbírálni nem csak nehéz, hanem óriási felelősség is. Éppen ezért az ilyen eljárásokra rengeteg speciális szabály vonatkozik. Lényegében minden egy kicsit más, mint a felnőttkorúak esetében. A legnagyobb különbség azonban az intézkedések, büntetések esetében figyelhető meg. Hogy ezekben milyen célok érvényesülnek és hogyan történik a döntéshozatal, arról Dr. Ujvári Ákossal, a Fővárosi Ítélőtábla Büntető Kollégiumának kollégiumvezetőjével beszélgettünk. 

Image

Illegális célkereszt az erdőkben – nem csak az állatokra veszélyes az orvvadászat

Napjainkban egyre többen ismerik fel a természet védelmének fontosságát. Évről-évre nagyobb figyelem irányul a környezet és az élővilág elleni bűncselekményekre. Komoly médiavisszhangot kapnak az ilyen ügyekben született bírósági döntések is, ezért ma, október 21-én, a "Földünkért" világnap alkalmából mi is teret kívánunk adni a témában felvetődő legérdekesebb kérdéseknek.

Image

Csak látszólag enyhe kényszerintézkedés – jogos a kérdés a házi őrizetről

Számos büntetőbíró tapasztalja, hogy a házi őrizet elrendelése sokszor megkönnyebbülést vált ki a terheltekből, azonban amikor az érintettek a gyakorlatban tapasztalják meg mozgásuk és szabadságuk ilyen jellegű korlátozását, akkor a beérkező kérelmek száma megszaporodik a bíróságokon.

Image

A törvény a bántalmazott mellett áll – Jogos a kérdés a kapcsolati erőszakról

A családtagok, barátok vallomása, vagy a szomszédok által tapasztalt események is elegendőek lehetnek ahhoz, hogy a bántalmazót utolérje a törvény. A kapcsolaton belüli erőszak tényállása szakít a régi vélekedéssel: nem kell, hogy vér folyjon. A törvény adta lehetőségekről beszélgettünk dr. Frech Ágnessel, a Be. hatályosulását támogató munkacsoport elnökével.

Image

Hasznos időszak vagy bizonytalan átmenet? – Jogos a kérdés a munkahelyi próbaidőről

Első munkahely vagy munkahelyváltás – Magyarországon egy új munkaviszony többnyire próbaidővel kezdődik. Sokan erre bizonytalan időszakként tekintenek, pedig valójában a munkavállaló és a munkáltató számára is egy hasznos jogintézmény.

Image

A nyári diákmunka vállalás buktatói

Javában dübörög a nyári szünet. Sok diák nem csak pihenéssel, hanem munkával is tölti ezeket a heteket. Jogi szempontból azonban számos olyan dolog felvetődik, amire érdemes figyelni.