Image

Tanú sem kell, ha az örökhagyó teljes egészében maga írja a végrendeletét – interjú a végrendelkezés főbb szabályairól

Sokan, főként a kor előrehaladtával szeretnék írásba foglalni végakaratukat. Ilyenkor jó tudni, hogy milyen formái lehetnek a végrendelkezésnek és mi kell az érvényességhez. Az örökösök szempontjából az sem elhanyagolható kérdés, hogy mire lehet számítani abban a nem várt esetben, ha a végrendelet elveszett, vagy ha azt valaki meghamisította. A témában dr. Vajda Lászlót a Kecskeméti Törvényszék tanácsvezető bíráját kérdeztük.

Image

„Még a legapróbb jelzések is árulkodók lehetnek” – Jogkérdés a kiskorú veszélyeztetése bűntett elbírálásának sajátosságairól

Érzékeny és összetett terület, vizsgálati- és bizonyítási nehézségei miatt pedig a kiskorú veszélyeztetése az egyik legkomplexebb bűncselekmény a büntető ügyszakban. Elbírálása számos kihívás elé állítja a bírákat, de a sértettek miatt is rendkívüli precizitást igényel egy-egy ilyen ügy, hiszen a gyermekekkel szemben elkövetett legsúlyosabb esetekről van szó.

Image

A kuruzslás a világ egyik legősibb bűncselekménye – Jogkérdés a megtévesztő „gyógyítás” büntetőjogi következményeiről 

Évezredekre visszanyúló története miatt a kuruzslás a világ egyik legősibb bűncselekménye. Gyakorisága az idők folyamán mit sem csökkent, hiszen az egészségért való küzdelem egyidős az emberiséggel. Bár a módszerek fejlődnek, az változatlan, hogy az áldozatok villámgyors gyógyulásban vagy valamilyen pozitív esztétikai változásban reménykednek, az elkövetők pedig vonzó csodával kecsegtetik őket.

Image

Egyre több felelősségi szabály gátolja a cégekkel való „trükközést”- riport a végelszámolás, felszámolás és a csődeljárás főbb szabályairól

Egy gazdasági társaságnál előfordulhatnak átmeneti pénzügyi nehézségek, de van, hogy a tevékenység a tartozások halmozása nélkül már egyáltalán nem folytatható. Milyen eljárást lehet, vagy kell ilyenkor kezdeményezni, miként kell teljesíteni a hitelezőknek és hogyan lehet jogszerűen időt nyerni a talpra álláshoz? A témában dr. Hunyady Mariannal, a Fővárosi Ítélőtábla tanácselnökével beszélgettünk.

Image

Súlyos ára lehet a közömbösségnek az utakon – segítségnyújtás elmulasztása és cserbenhagyás jogi szemmel

Közúton sofőrként és gyalogosként is lehet véteni a szabályok ellen. Ezek a hibák akár balesetbe is torkollhatnak, amelynek szereplői bűncselekmények elkövetőivé is válhatnak. Az esetek hátterében gyakran a fokozott stresszhelyzet és a pánik áll, de számos más vetülete is lehet egy-egy ilyen esetnek. Rovatunk aktuális fejezetében a segítségnyújtás elmulasztását a közlekedési balesetek tükrében vizsgáljuk meg.

Image

A jogtalan támadó azt kockáztatja, hogy a védekezés folytán ő lesz az, aki elveszíti az életét - interjú a jogos védelemről

Saját vagy családtagjaink élete olyan érték, amit minden áron meg szeretnénk védeni. De jogszerűen milyen eszközöket alkalmazhatunk, hogy megelőzzünk egy jogtalan támadást és meddig mehetünk el védekezésünk során a támadóval szemben? A Kúrián joggyakorlat-elemző csoport vizsgálja a jogos védelem gyakorlati kérdéseit, a szakértői grémium a napokban összesíti a vizsgálat eredményeit. A Jogkérdés e heti riportjában dr. Kónya Istvánnal, a Kúria elnökhelyettesével beszélgettünk a jogos védelemről.

Image

Mire figyeljünk online vagy bankkártyás vásárláskor

A karácsonyi ajándékok beszerzésekor sokan választják a webshopokat, és a fizetésnél is általánossá vált a bankártyák használata. Hogy az ünnep ne a bosszankodásról szóljon érdemes körültekintőnek lenni a kártyahasználatkor és az online felületek felkeresésekor.

Image

Meddig ér el a szülői kéz? –  különleges helyzetek a szülői felügyelet tükrében

Nézeteltérések minden családban adódnak, így problémamentes szülő-gyerek kapcsolat sem létezik. Egy-egy vita számos jogi kérdést is felvethet, mind a szülők, mind a gyermekek részéről. Ha a szülői felügyelet tükrében tekintjük át ezt a területet, akkor érdekes lehet, hogy meddig terjed a szülő hatalma és mi az, amibe a gyereknek is van beleszólási joga.

Image

A törvény és a bíróság a bántalmazott mellett áll

Az elmúlt időszakban több kapcsolati erőszakkal kapcsolatos ügy került az érdeklődés középpontjába. A témára a bíróságok is fokozott figyelmet fordítanak, mint ahogy arra is, hogy a bántalmazottak tisztában legyenek jogaikkal és lehetőségeikkel. 

Image

Börtön egy más nevére szóló buszbérlet miatt? Riport az okirathamisítás tipikus eseteiről és a büntetésekről

A vádlottak padjára került egy édesanya, aki középiskolás lányának arcképes autóbusz-bérletével közlekedett, egy szemfüles ellenőr azonban kiszúrta, és feljelentést tett ellene. Az édesanyát próbára bocsátotta a bíróság, súlyosabb esetekben azonban akár 5 év szabadságvesztést is kaphat valaki okirathamisítás miatt. Az okirathamisítás témájában dr. Papp Juditot, a Szolnoki Törvényszék bíráját kérdeztük.