Csaknem háromezer bíró dolgozik a magyar bírósági szervezetben, akik a bírósági titkárokkal együtt 2018 első félévében összesen 686 607 ügyet fejeztek be.
Sorozatunk célja, hogy megmutassuk milyen munkakörülmények között dolgoznak, mi a jelen és milyen a jövő.

Digitális bíróság: Az E-akta

 

Csaknem háromezer bíró dolgozik a magyar bírósági szervezetben, akik a bírósági titkárokkal együtt 2018 első félévében összesen 686 607 ügyet fejeztek be.

Sorozatunk célja, hogy megmutassuk milyen munkakörülmények között dolgoznak, mi a jelen és milyen a jövő. Az első epizód az E-aktáról szól.

        

Tessék!

        

Jó reggelt!

        

Szia!

        

Máris idebent?

        

Persze. Ez az én irodám, itt dolgozom.

        

Kopogtak?

        

Igen. Biztos hozzák az iratokat.

        

Jó reggelt! Sziasztok!

        

Szia!

        

Gyere. Sokat hoztál?

        

Sokat.

        

Ide, kérlek, hogy pakold ki. Köszönöm, és akkor itt vannak, amiket ki kell vinni.

        

Be van írva?

        

Jujj, nincs! Segítesz?

        

Köszönöm. Még ez is. Köszönjük szépen!

        

Sziasztok!

        

Szia!

        

Mindig ilyen sok akta érkezik?

        

Általában igen, és a kezelő irodai munkatársam hozza be minden reggel általában azokat az aktákat, amibe tegnap beadvány érkezett, vagy azokat, amiket legközelebb tárgyalni fogok. Minden aktamozgást adminisztrálunk, így a kimenő, meg a bejövő iratokat is beírjuk egy könyvbe, hogy később majd nyomon lehessen követni az akta útját.

        

Hogyan telik bíróként egy átlagos nap?

        

Ma nem tárgyalok, így kurrenciázni fogok. Ez azt jelenti, hogy elolvasom a beérkező iratokat, kijegyzetelem és válaszolok az ügyfeleknek végzés formájában.

        

Mennyire lehet jól eligazodni az aktában? Mennyire bonyolult, hogyan lehet megtalálni egy információt, ami, mondjuk, egy végzéshez kell?

        

Azt kell, hogy mondjam attól függ, hogy egy akta mennyire terjedelmes. Így néz ki, ezt láthatod, össze van fűzve. Ez már nagyban segít egyébként minket. Egyébként ez állhat több száz oldalból is. Ahhoz, hogy egy adatot megtaláljak benne, egyrészt végig kell olvasnom, végig kell lapoznom, másrészt pedig csak a memóriámra hagyatkozhatok, ha esetleg, ugye, már olvastam az aktát. Abban tudok magamnak segíteni, hogy kijegyzetelem az adott adatot, vagy fel „post-it-olom” az aktát, hogy később tudjam, hogy azt hol keressem. Ez nagyon időigényes.

        

Itt szoktál egyébként felkészülni?

        

Nem. Viszem haza az aktákat és majd otthon készülök a tárgyalásra. Te is biztos szoktad látni a bírókat, ahogy húzzák maguk után a kis gurulós bőröndjüket.

 

        

Én így hoztam be az aktáimat.

 

        

Veronika már az E-akta teszt verzióját használja, ezért teheti meg azt, hogy kistáskával és laptoppal érkezik a bíróságra. – Petra szobája után az volt a szembetűnő, hogy nálad alig vannak akták. Ez hogy van?

 

        

Igen, én már az új ítélkezés támogató rendszert használom. Minden, ami a papíralapú aktában megtalálható azt látom benne, ezért nincs szükségem a papír alapú aktára, anélkül is fel tudok készülni, meg tudom tekinteni az iratokat. – Nézd, hogy milyen az iratborítóm. Ilyen logikusan, rendezetten felépített. Ha ezt kinyomtatnám az közel háromszáz oldal lenne.

 

        

Hogyan zajlik a felkészülés, mennyiben más az E-aktával?

 

        

Nekem nem kell hazacipelnem az aktákat, a laptopon megtalálható minden, ami a felkészülésemhez szükséges, így az E-akta is. Az E-aktában ugyanúgy tudok aláhúzni, kijelölni, ha szükséges, illetve jegyzeteket is tudok hozzá szerkeszteni. Ezeket a jegyzeteket a tanács többi tagjával megoszthatom – de természetesen, az ügyfelek ezt nem láthatják –, illetve határozatot tudok szerkeszteni és utasítást is tudok adni.

 

        

Milyen használni ezt a rendszert? Nekem azért nagy könnyebbségnek tűnik.

 

        

Ezzel teljesen egyet értek, sokkal gyorsabban tudok dolgozni, mint a hagyományos, papír alapú aktából. Egyszer kell belépnem a rendszerbe és elérek minden alkalmazást, ami csak szükséges a munkámhoz. Ha például szeretnék keresni egy tanúvallomást, vagy egy bejövő iratot, akkor az ITR kereső felülete segítségével másodpercek alatt megtalálom azt, amit keresek.

 

        

Azon túl, hogy nincsen cipekedés, ez tértől és időtől is független ez a rendszer?

 

        

Az ITR-t távolról is elérhetem. Nem azt jelenti, hogy állandóan dolgozni szeretnék, de megnyugtató az számomra, hogy egy képzésre utazás közben rápillanthatok az ügyeimre, érkezett-e benne fellebbezés, egy szakértői beadvány. Ez azért is nagyszerű, mert ugyanazt a beadványt egyszerre hárman is nézhetjük. Én a dolgozó szobámból, a jogi képviselő az irodájából és az ügyfél akár otthonról, mondjuk a karosszékéből.

 

Országos Bírósági Hivatal

Kommunikációs Osztály