Zártkörű megbeszéléssel indult Handó Tünde és Szíjjártó Péter találkozója.
 Mindeközben a sajtótájékoztató helyszínén az újságírók a digitális bíróság technológiáit ismerhették meg.

Zártkörű megbeszéléssel indult Handó Tünde és Szíjjártó Péter találkozója.
 Mindeközben a sajtótájékoztató helyszínén az újságírók a digitális bíróság technológiáit ismerhették meg.

Szinkron: dr. Péter Zoltán, főosztályvezető, Elektronikus Eljárások Főosztálya, Országos Bírósági Hivatal
„2018 szeptemberében a bíróságok csupán 15 távmeghallgatást tartottak, ez a szám azonban 2019 márciusára 402-re emelkedett, tehát több mint 27-szeres emelkedéséről van szó. Az elmúlt hónapokban – hogy ha az összesített adatokat nézzük - akkor több mint ezer távmeghallgatás tartottak a bíróságok, melynek során 1072 személynek a kihallgatására, illetőleg meghallgatására került sor.”

Péter Zoltán bemutatta még az E-aktát, az automatikus anonimizálást, a határozat szerkesztőt a beszédfelismerő programot is, amelyet mára csaknem ezer bíró és titkár használ.

Szinkron: dr. Handó Tünde, elnök, Országos Bírósági Hivatal
„Pár éve nehéz lett volna még ezt elképzelni, hogy Magyarország bíróságai bármivel is hozzájárulhatnak az export tevékenységhez.” -  kezdte a sajtótájékoztatót az Országos Bírósági Hivatal elnöke.
 2012-ben az OBH felállításakor a bíróságok technológiai értelemben még nem lépték át a 21. század küszöbét, ezért is lett stratégiai cél az eszközök és a technológia fejlesztése.

Elsőként az elektronikus kapcsolattartás eredményei emelte ki:
Szinkron: dr. Handó Tünde, elnök, Országos Bírósági Hivatal
„Ebből 2013-ban 300 esetben került sor egy ilyen fajta kapcsolatfelvételre. Ez a szám 2018-ban már az egymilliót meghaladta. 2019 márciusában indult el a saját bírósági fizetési portál, tehát amikor elektronikus kapun keresztül tudnak az ügyfelek illetéket másfajta befizetéseket eszközölni. Alig több mint egy hónap alatt eddig 150 millió Ft befizetésére került sor.”
Magyarország kis ország lévén az export piacon a mennyiségi versenyben kevésbé jár élen, de ahol a szaktudás, a kreativitás és a szorgalom a meghatározó, ott versenyképesek vagyunk.

Ilyen a digitális bíróság is, hangsúlyozta Szijjártó Péter:
Szinkron: Szíjjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter
„Sri Lankával egy kötöttsegély hitelmegállapodást kötöttünk, amely 149 millió euró nagyságrendű. A vízgazdálkodási és közlekedési infrastruktúra fejlesztés mellett ennek a megállapodásnak a keretében az igazságszolgáltatás modernizálását Sri Lankán, az igazságszolgáltatás digitalizálását Sri Lankán a digitális bíróság programmal fogjuk elvégezni. A Sri Lankával kötött kötöttsegélyhitel megállapodás értelmében 32 millió euró értékben fogjuk értékesíteni a digitális bíróság megoldásait. Ez körülbelül 10,25 milliárd forint.”
Hozzátette, a digitális bíróság -mint szellemi termék – egy újabb komoly hozzáadott értéket jelent, amellyel megint export rekordot dönthet Magyarország.